Заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин попаднал в черния списък на украинския сайт "Миротворец" заради изказвания като депутат, които направил миналата година, както и докато бил външен министър. Те разгневили крайната проруска върхушка, а изглежда и крайната проукраинска върхушка, обяви самият той в предаването "Още от деня" по БНТ

"За мен е учудващо основанието, на което съм включен. Едното е изказване от дискусия в НС миналата година, не виждам как от него прозира, че съм враг на Украйна. Отбелязани са и позициите ми като външен министър от 2014 г., заради които бях атакуван почти денонощно от крайната руска пропаганда. Оказа се, че явно и крайните елементи в Украйна не са били доволни. Ще продължавам да говоря и да търся национална и единна позиция, която да събере крайностите, защото когато българското общество е разделено, то е слабо", коментира Вигенин. 

"Аз разбирам, че Украйна е в тежко положение, но трябва да се внимава с такъв тип сайтове. "Миротворец" съвсем не е безобиден сайт, въпреки опитите да се омаловажи неговата дейност. Този сайт е създаден да предизвиква страх", добави той.

И посочи, че охраната му не е по-различна от обикновено. "Същата е, която ми се полага като зам.-председател на парламента, ползвам кола на НСО, която му се полага. Службите трябва да преценят дали охраната ми трябва да се увеличи, но аз не искам да се чувствам с нищо по-различен от другите българи в този списък. Искам държавата да гарантира сигурността на всеки един български гражданин", категоричен е зам.-председателят на НС. 

Първоначално не знаел, че е попаднал в списъка. "Може и да има момент да се експлоатира тази тема сега. За мен проблемът е, че българските служби са подценявали този въпрос. Той е бил поставян на високо равнище в Г-7, ООН, ЕК. Официалното становище на украинската страна е, че тази платформа няма нищо общо с нея. Факт е, че този сайт разполага с огромна и модерна техника, която може да разпознава лицата на близо 2 млн. души. За мен това говори, че по някакъв начин украинските власти подкрепят тази платформа", посочи още Вигенин.

При изслушането на службите вчера са изразени опасения, че не толкова самото присъствие, колкото шумът около "Миротворец" може да повиши риска за хората в списъка. 

Според него за самата Украйна не е полезно да съществува този сайт и "там да се призовава за убийството на руснаци и други врагове на Украйна". Той не бил изплашен, но силен жест на Украйна би бил всички българи да бъдат извадени от тези списъци", убеден е Вигенин.

Относно позицията на БПС против даването на оръжие за Украйна, той обясни: "Ние не можем да помогнем на Украйна във войната, като им даваме стара техника. Ние можем да помогнем като посредник в мира. Има стратегически отношения и с двете страни, трябва да използваме това. За БСП предоставянето на военна помощ за Украйна е решено още миналата година - ние не трябва да даваме оръжия, трябва да работим за траен и справедлив мир". 

"Не е ли лицемерно просто да се отървем от старата техника, да я дадем на Украйна и да ѝ кажем, че помагаме военно? Има го и другият аргумент - те са добри, годни, ще помагат на Украйна. Дадоха се доста аргументи, че и България може да ги ползва при нужда".

По-рано депутатите приеха да се предостави на Украйна стара бронирана транспортна техника с въоръжението към нея и резервни части от МВР. Приеха на първо и второ четене и прекратяването на концесията за пристанище "Росенец". От БСП гласуваха "против" и в двата случая. 

"Днес управляващите погазиха всички парламентарни практики", коментира по повод гласуването за "Росенец" Кристиан Вигенин. Решението било прибързано и взето в грубо нарушение на правилника на парламента, тъй като не е дадена възможност за възражения и поправки между двете четения. 

"Прецедентът е, че когато има възражения и има желание от народен представител да направи възражение, това да се пренебрегне и да се използва силата на мнозинството да се реши каквото и да е".