Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе телефонен разговор с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук по повод интернет портала "Миротворец" и свързаните с него публикации в информационното пространство, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Достъпната за обществото информация закономерно поражда както обществен, така и институционален интерес, коментират от МВнР и посочват, че недоумение и безпокойство будят сведенията за включването на български граждани в бази данни с лица, обозначени като врагове на Украйна. Казусът с въпросната категоризация, както и произтичащите от нея съображения и хипотези, стоят на вниманието на Министерството на външните работи в качеството му не само на външнополитическо ведомство, но и на елемент от цялостната система на държавността, отбелязват от външното ни министерство.

Посланик Олеся Илашчук увери министър Габриел, че осъзнава важността на въпроса и заяви, че "дейността на обществената организация "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава". Тя поясни, че "Миротворец" е неправителствена организация и уебсайтът й е изцяло информативен. По време на разговора бе договорено този казус да бъде разрешен между компетентните органи на двете страни, а министър Габриел и посланик Илашчук се обединиха около необходимостта да поддържат тясна координация, информират от МВнР.

От външното ни министерство посочват, че още при първите сигнали по казуса "Миротворец" от началото на седмицата по указания на министър Габриел Централното управление на МВнР е разпоредило на посолството на България в Киев срочно да проучи и своевременно да информира по темата, пише БТА.

В рамките на принципно установения режим на оперативно взаимодействие, постъпващата от посолството ни в Киев информация ще бъде предоставяна по компетентност на съответните национални служби и институции, в чиито прерогативни правомощия попадат сигурността и безопасността на българските граждани както на територията на Република България, така и извън пределите на страната, съобщават от МВнР.

По-рано днес от украинското посолство заявиха на официалната си страница във Фейсбук, че дейността на обществената организация "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава.