Съюзът на българските журналисти алармира, че още една журналистка - Диляна Гайтанджиева, е попаднала в списъка с врагове на Украйна на "печално известния" украински сайт "Миротворец"  От СБЖ призоваха българските и украинските власти да обърнат специално внимание на случая, тъй като медията "разгласява лични данни, нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани".

Това не е първият българин, попаднал в списъка на "Миротворец" - от 2018 година насам Велиана Христова, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков, Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други също са набедени за врагове на Украйна.

Овен българските граждани, на сайта могат да бъдат открити и други десетки журналисти, артисти, политици и общественици.

Какво знаем за "Миротворец"

Сайтът е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г.

Сайтът се обявява за "интернет представителство на Центъра за изследвания на престъпления против основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на гражданите", припомнят от СБЖ.

"Миротворец" нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата, като "сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт Петербург на също развивалите медийна дейност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски, добавят още от СБЖ.

Освен това след смъртта на изброените върху техните снимки в "Миротворец" се появявал диагонален надпис в червено: "Ликвидиран", а разделът със списъка на хора на този сайт носел многозначителното наименование "Чистилище".

От създаването му до средата на май 2016 г. "Миротворец" сочи като свои партньори украинското МВР, Службата за сигурност на Украйна и други официални силови структури. Това се променя, след като в началото на май 2016 г. сайтът публикува личните данни на много журналисти от големи световни медии като АФП, Ройтерс, ВВС, "Ал-Джазира" и др. След острата международна реакция, структурата по правата на човека към Върховната рада се обявява за закриването на "Миротворец" и той наистина е спрян. Но само за броени дни.

После отново възобновява работата си, която продължава и до днес - вече без да сочи като свои партньори МВР или СБУ. Има обаче раздел, предоставящ специален достъп за спеслужбите на Украйна и за чуждестранни спецслужба, посочват още от СБЖ.

Кой е включен в списъка на "Миротворец"

Освен вече изброените българи, в списъка на украинския сайт с над 180 хиляди имена присъстват още рок-легендата Роджър Уотърс, председателката на "Амнести Интернешънъл" Агнес Каламард, хърватският президент Зоран Миланович, дори гуруто на американската дипломация Хенри Кисинджър.

Сред набелязаните като врагове на Киев е и заместник-главният прокурор на Украйна Алексей Симоненко, който попада в списъка, след като подписва обвинителен акт по делото срещу един от най-явните противници на Володимир Зеленски - предшественикът му Петро Порошенко.

В селекцията на сайта има и хиляди руски военнослужещи.

Част от хората са включени в списъка на "Миротворец" заради предполагаеми престъпления срещу държавата, но обвиненията срещу други са основно заради техни изказвания, определени като реч на омраза срещу страната.

"Над 100 души, които са включени в базата данни на "Миротворец", са били съдени от украински съд. Информацията, която разгласява този уебсайт, служи за повдигане на обвинения, доказване на обвинения и поставяне на присъди", заяви Диляна Гайтанджиева, цитирана от "Труд".

Елена Йончева пък обяснява, че случайно е разбрала, че е включена в списъка. По думите ѝ е недопустимо в този сайт да попадат имената на журналисти заради тяхната обективна работа.

Знае се кой е собственикът, няма връзка с правителството на Украйна. В този сайт има рубрика "Чистилище" и там авторите молят правоприлагащите органи да считат тези публикации за изявление за извършване на умишлени действия срещу националната сигурност", коментира Йончева пред БНР.

"Като журналист съм попадала и в други списъци, включително и в такъв на Северна Корея. През 2013 и 2014 година правих документални филми за събитията в Киев и за ситуацията в Източна Украйна. Смятам, че филмите са балансирани, обективни, показват различни гледни точки, което явно не е трябвало да правим според сайта. За първи път попаднах в украински черен списък, след като направихме тези филми. Това е списък, в който попаднаха още 40 журналисти от 20 държави, които отразявахме събитията и в Киев, и в Източна Украйна", сподели още Йончева и продължава:

"След силна международна реакция - европейска и американска, това принуди Киев да премахне санкциите срещу имената. Това се случи 2016 година... Случайно разбрах, че съм в сайта "Миротворец". В него има имена на журналисти, активисти, политици. Част от тях са убити. След като в сайта публикуваха личния адрес на украински журналист - Олес Бузина, той беше убит. Има и бивш украински депутат - Олег Калашников, също убит... През 2019 г. само за един ден в списъка на враговете е и името на Олена Зеленска, съпруга на Володимир Зеленски, по това време той беше кандидат за президент на Украйна. То е изтрито веднага след обясненията на Зеленска, че през 2014 г. по погрешка е споделила във фейсбук позиция на проруски пропагандисти, защото тогава не знаела как да го направи така, че да изрази възмущение".