"Реших да предложа хуманитарно убежище на младия американец Едуард Сноудън, така че той може да дойде в родината на (Симон) Боливар и (Уго) Чавес и да живее далеч от имперското северноамериканско преследване", обяви президентът Мадуро на предаван по телевизията парад по случай националния празник на страната, Деня на независимостта, 5 юли.

Никарагуа е получила молба за убежище от Едуард Сноудън и е склонна да я одобри, "ако обстоятелствата позволят", даде да се разбере малко по-рано президентът Даниел Ортега, цитиран от Ройтерс и Франс прес. Той не уточни какви обстоятелства има предвид.

Венецуела и Никарагуа са представители на левичарския блок в Латинска Америка, който включва още страни като Боливия и Еквадор, настроени негативно към Съединените щати.

Боливийският президент Ево Моралес също заяви днес, че страната му е готова да предостави убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, ако той официално поиска това. "Не се страхуваме от никого", подчерта той. Страната втори път отправя покана към Сноудън.
 
Трите държави изразиха готовност да приемат Едуард Сноудън в момент, когато положението му става все по-сложно. Сноудън вече две седмици е в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". Той обаче се отказа от молбата си за убежище в Русия.

Американецът подаде молба за убежище в редица държави, но повечето от тях вече я отхвърлиха, като до момента той получаваше само откази.

Случаят "Сноудън" разтърси света

Сноудън разкри система за подслушвания на ЦРУ по целия свят.
Дори председателят на ЕК Жозе Барозу нареди проверка на сградата на комисията за "бръмбари".

Ако бъде върнат на САЩ...

Ако бъде върнат в САЩ, ще бъде осигурен безпристрастен съдебен процес на Едуард Сноудън, който е обвинен в разгласяване на тайни на американските спецслужби, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Патрик Вентрел.

Случаят "Сноудън" предизвика дипломатически скандал между Боливия и няколко европейски държави преди дни, тъй като Боливия предложи убежище за Сноудън.