Изненадващо Франция и Португалия затвориха въздушното си пространство за самолета на президента на Боливия Ево Моралес, който вчера обяви, че е готов да предостави убежище на бившия сътрудник на ЦРУ.

Властите в двете европейски държави първо обясниха решението си с технически проблеми, но след това стана ясно, че са имали опасения, че с президента пътува най-издирваният американец, предаде БНТ. После двете държави отвориха коридор за боливийския самолет, но тогава Италия и Испания затвориха въздушното си пространство.

Така се наложи той да кацне принудително в астрийската столица, където се наложило да бъде претърсен. Проверката установила, че вътре няма пътник без билет и пътуват само боливийски граждани.

Едва тогава Испания разреши машината да прелети през въздушното й пространство и тя отлетя от Виена.

Боливия осъди решението на австрийските власти за претърсването и го определи като акт на агресия и обвини Франция, Португалия, Испания и Италия, че са нарушили международното право. Според Боливия, Мадрид се е съгласил самолетът да презареди на Канарските острови, но само ако боливийските власти се съгласят самолетът да бъде инспектиран. 

Боливийският посланик в ООН в Женева Саша Солмс каза пред журналисти, че заповедите за задържането на самолета на Моралес без никакво съмнение са дошли от САЩ, но че други страни са нарушили имунитета на президента, излагайки живота му на риск.  

По-късно самият Ево Моралес заплаши Испания, Франция, Португалия и Италия със съдебни мерки за това, че първоначално са отказали на самолета му да премине през въздушното им пространство, предаде ДПА. Той разказа, че е имал чувството, че е бил "похитен почти 13 часа".
Президентът нарече отношението, на което е бил подложен, "обида не за президента, а за цялата нация, за целия регион на Латинска Америка".

Закъсняло извинение от Франция


По-късно Франция изрази съжаление за случилото се. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че незабавно е дал нареждане да се разреши на самолета да ползва въздушното пространство на страната, когато е научил, че на борда се намира самият Ево Моралес. Оланад подчерта, че първо е имало противоречиви сведения кои пътници са на борда.

Още преди извиненията на Париж, стотина демонстранти изгориха френски знамена на протест в столицата на Боливия Ла Пас и хвърляха камъни по френското посолство заради.
Очаква се парламентът на страната да поиска да се експулсират посланиците на Франция, Португалия и Италия.

Отделните държави членки на Европейския съюз имат правото да откажат достъп до въздушното си пространство, но не е ясно защо Франция и Португалия внезапно са отказали разрешения за прелитане над тяхна територия на самолета на Ево Моралес, коментира междувременно говорителка на Европейската комисия.