Реакцията на властите бе продиктувана от опасения за паника сред населението, обяснява "Нюзбискит", предаде Нова телевизия.

Ходеше изправен… също като човек”, разказва британката, алармирала за забелязания на свобода българин.
„Със сигурност беше излязъл на лов за социални придобивки, ровене по кофите и катерене по дърветата”, добави стреснатият поданик на Обединеното кралство.

„Опитах се да го прогоня, но ме заплаши със снимка на нещо като жена и деца… не съм сигурна, бях ужасена до смърт”, продължава разказа на британката за травмиращата среща.

Министерството на труда и социалната политика побърза да успокои обществото, че самотният българин вероятно е избягал от товарен контейнер. От ведомството призоваха да не се бърза с изводи за сериозността на случая – можело да се окаже, че не става въпрос за българин, а просто за объркан французин, пише още „Нюзбискит” в първоаприлската си статия.

Говорител на министерството обаче помоли населението за бдителност и предупреди, че ако българинът бъде притиснат може да се превърне в румънец.
„А не бихме искали британците да излагат на опасност социалните си придобивки”.

В закачливия си материал изданието пише още, че премиерът Дейвид Камерън обещал да енергично да изхвърли обратно в морето всички българи и други източноевропейци, които нямат намерение да отворят тлъсти банкови сметки на Острова.
Българите, разбира се, са земноводни и биха се чувствали идеално в крайбрежните води”, заяви консервативният министър-председател.

В стремеж да успокои още повече британската общественост вицепремиерът Ник Клег обяви на 1 април планове, които предвиждат гастарбайтерите да плащат „кислороден наем” за въздуха, който дишат, а не само да отделят CO2 наоколо. „Когато взимаш нещо, трябва нещо да дадеш в замяна”, категоричен беше Клег, който посочи, че в интерес на справедливостта имигрантите, които фотосинтезират няма да бъдат облагани с новия налог.

Шегата на Острова с българина като персонаж на 1 април е напълно актуална с оглед на страховете на британците от нова имигрантска вълна от българи и румънци. Подобни страхове нарастват и в редица други западноевропейски страни, където вече обмислят, как да отклонят устрема на имигранти към тях.