Това е хипотезата, която смятам да лансирам, каза в интервю за БТА проф. Николай Овчаров.

По думите му след дългогодишни проучвания и анализи, гробът на цар Петър I се намирал именно в тази "гробищна църква - мавзолей", чието датиране, според разчетени различни археологически особености, съвпадало със смъртта на българския владетел - през 10 век.

"Когато обектът е открит преди години, се оказва, че в подземие, на около два метра под земята е открито парче от мраморен саркофаг, с част от ореола на светия - фрагмент от най-ранния стенопис, откриван по българските земи през Средновековието", отбеляза Овчаров.

По думите му откритието доказвало, че в църквата е положен голям мраморен саркофаг, като всички данни и стилови особености сочели, че църквата е създадена през втората половина на 10 век и в нея е погребана видна личност, която можела да бъде цар Петър I.

Възможно било църквата да е мавзолеят на българския цар, тъй като е известно, че той е канонизиран за светец и поради тази причина било логично храмът да се намира в Патриаршеската част на Преслав.

При проведените археологически проучвания в Преслав през тази година са открити още средновековни венециански монети, водопровод от 10 -11 век, апликации за колани, елементи от богослужебен инвентар, гроб на човек след проведен ритуал против "вампирясване", допълни проф. Овчаров.

Миналата година беше открит комплект от 11 медни накрайника за писалка  до Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на Велики Преслав. Писалките са използвани от книжовници от школата на Цар Симеон.

"Това е може би не писалката, а рапидографът на Симеон, без никаква шега. Такова нещо не е откривано въобще, не само в България, а и в света", каза при представянето на находката проф. Николай Овчаров.

Друга ценна находка бе и съкровище от 103 медни монети от края на 12-ти и началото на 13-ти век .