В Главна дирекция "Гранична полиция" е получена информация от граничните власти на Република Северна Македония, че с цел ограничаване разпространението на коронавируса, лица, които пристигат от Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция и Германия, ще бъдат пренасочвани за преминаване на границата на България със Северна Македония единствено през ГКПП Гюешево - ГКПП Деве Баир, където могат да бъдат извършвани допълнителни прегледи от медицински специалисти. Въпросната мярка засяга всички пътници, независимо от гражданството им, съобщават от ГД "Гранична полиция".

На организирани туристи, пътуващи с автобуси или микробуси, които са пребивавали в горепосочените държави, ще бъде отказвано влизане в Северна Македония. Ако сред тях има граждани на Република Северна Македония, те ще могат да се приберат в страната си през ГКПП Гюешево - ГКПП Деве баир.

Правителството на Северна Македония вчера прие няколко препоръки, сред които и забрана за провеждане на масови събирания на открито и закрито с над 1000 участници в следващите 14 дни, което съвпада с началото на предизборната кампания в страната. Ако мярката бъде продължена или дори засилена, което ще зависи от разпространяването на заразата, това може да повлияе на провеждането на големи предизборни митинги и събирания.

В Северна Македония на 12 април ще се състоят предсрочни парламентарни избори.

Министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче предлага на правителството здравните работници да отложат частните си пътувания, защото всеки един е необходим.