Във връзка с разхлабването на ограниченията от днес, 1 март, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отбеляза по bTV, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

"Те (мерките) трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. "Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха", коментира Костадин Ангелов.

Той обяви, че системата на здравеопазването може да поеме натиска - и с хора, и с лекарства и апаратура.

Има ли достатъчно ваксини

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни, каза още проф. Костадин Ангелов.

От 500 000 до 600 000 ваксинации на месец можем да правим, изтъкна той. "Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия."

"АстраЗенека" не са доставили дори 40% от договорените дози, обяви министърът и добави, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия.

Желаещите и "зелените коридори"

Проф. Ангелов каза, че от ноември м.г. досега хората в България, които искат да се ваксинират, са се увеличили с 12%. "Зелените коридори" за имунизация са били отворени, защото имало налични дози, а хора от групите по план не са се явявали на ваксинация.

Опашки от напразно чакащи пред болниците вчера е имало, защото болниците не са обявили на страниците си кога ще има коридори. Ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план, отбеляза министърът.

Проф. Ангелов потвърди, че има заделени количества в РЗИ за втора доза за ваксинираните с РНК препаратите - "Пфайзер" и "Модерна", но се пази втора доза от "АстраЗенека", защото реимунизацията е след 10 седмици.

Министърът не вижда противоречие с думите на зам.-министър Евгени Григоров, който каза в Бургас, че България се е отказала от консервативния подход да пази втора доза за всички ваксинирани. Григоров говорел за "АстраЗенека".

Тази сутрин у нас са пристигнали 21 060 дози от препарата на "Пфайзер", съобщи още министър Ангелов.