Семейството на Валентин Касабов потвърди скръбната вест за кончината му. Новината бе оповестена първо в Народното събрание, където пленарното заседание днес започна с минута мълчание в памет на депутата от Обединени патриоти.

"Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Валентин Касабов почина в 22,30 ч. снощи в реанимация на УМБАЛ "Св. Екатерина" в София. В последните два дни бе направен отчаян опит да бъде изведен от критичното състояние, в което бе след тежко боледуване от Covid-19, продължило повече от месец", съобщиха от семейството, цитирани в сайта "Флагман", чийто главен редактор е съпругата му Катя Касабова.

Изданието разказва в детайли как е протекло заболяването. До кончината се е стигнало заради тежки усложнения по време на лечението му, предприето в бургаската УМБАЛ "Дева Мария", където е бил поверен на реанимационния екип, ръководен от един от най-опитните ни специалисти в областта - републиканския консултант д-р Николай Игнатов.

Заболяването е започнало внезапно на 17 ноември с характерните за появата на коронавируса симптоми - болки в гърлото, главоболие и отпадналост. Четири дни преди това Касабов е направил пълна кръвна картина, за да установи какво е здравословното му състояние предвид работата и срещите му с много хора. Резултатите са били в норма, нещо повече - имало е образувани току-що антитела срещу коронавирус, което е дало основание да смята, че е преболедувал на крак. До 23 ноември Касабов се лекувал у дома с предписани от джипито му медикаменти. Едновременно с това той работеше и онлайн, участвайки в гласуването на части от държавния бюджет в този период.

Поради влошаване на състоянието му народният представител е приет в бургаската УМБАЛ "Дева Мария". Причина за настаняването е снимка на белия дроб, показваща прогресивно развиваща се бронхопневмония. На 30 ноември в организма започва т. нар цитокинова буря, позната вече на медицината като повратна точка към бързо влошаване на състоянието. Инфекцията обхваща все по-големи части от белия дроб и се налага дишането му да бъде подпомогнато от кислородна маска с високо налягане, тъй като сатурацията (насищане на кръвта с кислород) рязко спада. Миналия петък - 11 декември, реанимационният екип предприема действия по интубиране поради невъзможност пациентът повече да диша самостоятелно. Във вторник вечерта той е докаран с реанимационна линейка в УМБАЛ "Св. Екатерина" в столицата, където разполагат с апаратура, поддържаща жизнените функции, заобикаляща поразения напълно бял дроб. Няколко часа по-късно настъпва сепсис, тъй като възпалението преминава в кръвта.

Семейството организира кампания по кръводаряване в сряда, на която откликнаха стотици добри хора.

През цялото време, докато реаниматори и медицински сестри опитваха в бургаската болница да го излекуват по познатите за световната практика дотук методики, не са използвани дефицитни медикаменти като рековансцелентна плазма. Народният представител Валентин Касабов не се е възползвал от привилегии, характерни за властимащите. За него са полагани професионални грижи в УМБАЛ "Дева Мария", каквито се полагат за всички пациенти в болницата, казват от семейството му.

Единственото изключение е, че д-р Игнатов е консултирал стратегията за лечение с проф. Николай Петров - светило в медицината, считан за най-опитния към настоящия момент в борбата с Covid-19 в реанимационни условия.

Валентин Касабов не е имал придружаващи заболявания. В трите дни преди да се появят първите симптоми на болестта - на 14, 15 и 16 ноември, е спортувал активно.

Той е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас, в семейството на д-р Кирил Касабов и д-р Лиляна Николова. Завършва специалност "Българска филология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново.

Започва работа като журналист през 1987 г. за местни и национални вестници.

В зората на демокрацията е сред основателите на първото опозиционно движение в Бургас "Клуб 19 ноември", което се превръща в ядро на бъдещия Съюз на демократичните сили в морския град през 1989 г. Един от основателите на СДС-Бургас. Член на Координационния съвет и говорител на Съюза.

Основава първия опозиционен вестник "Бряг" в Бургас през януари 1990 г. и го ръководи като главен редактор. Следва журналистическата му кариера като зам.-главен редактор на най-големия всекидневник в региона "Черно море юг" за периода 1993 - 1997 г.

След това започва работа като телевизионен водещ - автор на публицистично предаване "Паралакс", което става символ на свободната и критична журналистика в региона.

През 1999 г. става основател на първата структура на Движение "Гергьовден" в Бургас. Избран е за общински съветник (1999 - 2003 г.)

Преизбиран е като общински съветник в мандатите 2007 - 2011 г. и 2011 - 2015 г. като една от видните фигури на патриотичната партия, произлязла от ТВ СКАТ. Верен съратник в политическите борби на настоящия зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, с когото през 2011 г. основават партия НФСБ.

Внук на легендарния полк. Добри Касабов, който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и пресреща войските на ген. Джордж Патън, носител на пълководческия орден за храброст "Св.Ал.Невски".

По майчина линия е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски.

Валентин Касабов бе народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Зам.-председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.