Вече стана традиция на 1 ноември всяка година, вместо да празнуват, научните работници да протестират.

Протестът започна в 11 ч. и временно затвори за движение бул. „Цар Освободител“ - от сградата на Народното събрание до ул. „Раковски“.

"Спрете 10-годишния геноцид над работещите в науката" ,"Чуйте! Разберете! Събудете се! Без наука България е без бъдеще!“, „Време е за увеличение на заплатите ни“, са част от посланията на издигнатите плакати, предаде "Фокус".

Вижте снимки >>>

"Гневни и обезверени сме, защото вече 10 г. не са ни пипани заплатите и на сектора не се обръща внимание", споделиха протестиращи пред Дир.бг. Според тях, това неглижиране се прави умишлено, за да може обезграмотяването на продължи и в България да може да остане удобна за манипулиране маса.

След като минаха през паметника на Стефан Стамболов, където поднесоха венец, протестиращите стигнаха до Министерския съвет, където бяха внесени техните искания за повече повече пари за наука в Бюджет 2018 г.

Те настояват парите за наука да достигнат 1% от БВП, което представлява със 75 млн. лв. повече от предвиденото в бюджета за догодина, и увеличаване на заплатите с поне 100 лв.

Исканията на протестиращите учени >>>

Протестиращи посочиха, че заплатата на млад учен в БАН е колкото на портиера.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти. Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Доц. Светла Данова, която работи в Института по микробиология от 30 години, споделя, че заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита. Освен това има 30 обучени дипломанти, предаде bTV.
По думите й в института разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Учените са категорични - този път протестите ще продължат.

"Ако не бъдем чути, ще направим клада, може би така ще разберат",  обмислят протестиращите.

Учен: Има и съвременни будители, но трябва да ги подкрепим >>>