Това заяви пред БТА психиатърът д-р Роберт Крумов, който е вещо лице в Пернишкия окръжен съд и е наблюдавал година и половина заподозрения.

По думите на психиатъра Любенов е дошъл за първи път в кабинета му в края на 2009 г. с папка документи от столичната клиника "Св. Наум", съдържаща 12 епикризи, които сочели диагноза шизофрения.
В Перник Любенов е трябвало да продължи лечението си. Психиатърът редовно му е изписвал медикаменти, но се появили сериозни съмнения, че той не ги пие.

"Марио нямаше вид на шизофренно болен, нито на човек, който пие лекарства, а се оплакваше като по учебник", твърди д-р Крумов.

На 28 април миналата година в хода на досъдебно производство за лаборатория за фалшиви пари д-р Крумов подписал експертиза, в която заключил, че Марио Любенов трябва да бъде насочен принудително за постъпване в клиниката по съдебна психиатрия "Св. Наум", за да се докаже или отхвърли шизофрения.
Заека е подсъдим за лаборатория за фалшиви пари в дома му, разбита миналата година. Печатницата беше открита, докато полицаите претърсвали жилището му в рамките на акция „Автокрадците“. Марио бил разконспириран случайно, докато го проверявали за откраднат "Фолксваген Голф".

Пернишкият психиатър обосновал съмненията си със състоянието на пациента, което следил повече от година. "Аз съм първият, който се усъмних в диагнозата му, Любенов разбра това и от юли спря да идва при мен", казва д-р Крумов.

Психиатърът смята, че постъпването на Любенов в столичната клиника в началото на януари е заради заключението на неговата експертиза. Той не знае защо изпълнението й се е забавило толкова много.
От пернишката психиатрия увериха, че Марио Любенов не се води на отчет и никога не е лекуван там.

Близки на Мирослава настояха за нова експертиза и заявиха, че първата е "купена", тъй като няма как мъж с психични отклонения да планира 6 месеца отвличане и убийство.

Според запознати криминалисти Марио не е признал за убийството на Мирослава и все още не му е повдигнато и обвинение.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че ще има наказани полицаи за самоубийството на задържания за трагедията Стойчо Стоев-Чочо.
Министърът попита защо Заека е на свобода.

Довечера перничани отново ще се съберат на протест пред полицията, за да искат справедливост и възмездие.