„Информационно обслужване” - компанията, която поддържа и администрира сайта на ЦИК, нарече хакерската атака „без аналог в българската история”.

Нападателите са използвали тактиката DdoS или Distributed Denial of Service, при която определена цел се атакува с голямо количество трафик, за да бъде блокирана.

От началото на атаката към сайта на ЦИК са направени над 530 000 000 заявки в рамките на 10 часа, като една четвърт от тях са от видими IP адреси с произход Виетнам, Турция и САЩ.

В началото на атаката са отчетени над 65 000 000 едновременни потребителски сесии към портала на ЦИК, което е равносилно на опит на 65 милиона потребителя да влязат в интернет страницата в един и същи момент.

Нормалният и обичаен трафик към сайта на ЦИК на предишни избори е бил около 1 800 000 заявки в рамките на цял месец, което е 275 пъти по-малко отколкото заявките във вчерашния изборен ден за 10 часа.

Тенденцията в последните години в световен мащаб е към увеличаване на броя и интензитета на хакерските DdoS атаки, но тази от вчера е уникална по своя мащаб за България.

През 2013 година сайтът на ЦИК също бе атакуван от хакери, но тогава мащабът на акцията беше доста по-малък.

Според Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията хакерската атака няма да  повлияе върху процесите по обработка на секционните протоколи.

Научете повече за хакерската атака към ЦИК >> >>