Докато сапьорите подготвяха взривовете, служители на Гранична полиция и жандармерията отцепиха района. На място бе и управителят на Бургаска област Павел Маринов, предаде БТА. 

Водата вече бавно се оттича към морето и така нивото на водоема, залял сега пътя, спада. Но едва утре се очаква преминаването да стане безопасно.

Вчера река Велека заля пътя Царево-Резово и районът бе затворен за движение. Устието на реката бе "запушено" поради силния вятър, а по-късно замръзна заради минусовите температури.

"Ледената стена прегражда естественото оттичане на реката. Затова водата се е разляла като същински водоем, потопила е пътя и го е направила непроходим", обясни Маринов.

Селата Синеморец и Резово са откъснати, но нямат проблем с електроенергия, вода, магазините са пълни. Има обходен път през гората, но той е доста тежък, предвид зимната обстановка и от съображения за сигурност, децата не ходят на училище.

По обяснението на Лапчев пясъчната коса на реката, в резултат на бурята, е обемна и не може да се прокопае на ръка, каквато е обичайната практика. Затова военни от базата в Атия направиха контролирани взривове, с които да се позволи да се оттече водата, за да намали нивото си.

Река Янтра замръзна край Велико Търново

Река Янтра замръзна на места по течението си край Велико Търново, съобщи Булфото. През нощта температурите в града паднаха до минус 12 градуса.  Ледените води и облачното време не стреснаха рибари и някои решиха да опитат късмета си, като хвърлиха въдици в леда.