Сигналът за свлачището е подаден в 12.12 ч. на телефон 112.

Срутило се е голямо количество скална маса - около 200 кубика, и е затрупало две жени и един мъж - чужд гражданин, докато са били на мост. Едната от жените е успяла да се измъкне от свлачището и е подала сигнала. Тя е настанена в ловешката болница без опасност за живота. От лечебното заведение съобщиха, че жената е със счупен шиен прешлен и е контактна.

От пресцентъра на ловешката полиция съобщиха за Дир.бг, че пострадалата жена е 42-годишна плевенчанка. Затрупаните са жена, също от Плевен, и нейният съпруг, който е англичанин. На мястото е открита чантата на затрупаната жена. От документите е станало ясно, че тя е с двойно гражданство, съобщи "24 часа".

Десетки полицаи и пожарникари са на мястото, което е недостъпно за техника, затова районът се разчиства на ръка. Спасителните действия, в които се включиха и планински спасители и тежка техника, се ръководят от директора на ловешката пожарна. Предвижда се операцията да продължи цяла нощ. 

На мястото на инцидента пристигнаха кметът на Летница Красимир Джонев и зам.-областният управител Георги Терзийски.

"Целият природен парк "Маарата" е общинска собственост. Това е една от най-големите травертинови каскади от водопади не само в България, но и на Балканския полуостров. Теренът е изключително карстов с надземни и подземни води. Хидрогеологията му е много сложна", заяви Красимир Джонев.

Според него не може да се каже, че районът е опасен, досега никога не е имало инцидент.

Според съдебната лекарка Мери Газемба, която бе на мястото на инцидента, шансовете двамата затрупани да са оцелели са малки. Тя добави, че са се срутили големи скални късове, които трудно могат да бъдат разбити, съобщи БТА.

Момче и момиче, туристи от Пловдив, заявиха, че скалната маса, затрупала хората, е паднала зад тях.

"Чухме големия тътен и това беше. Бяха трима като едната жена я отнесоха. Това трябва да го затворят, опасно е. 20 секунди ни деляха да бъдем на тяхното място. Районът е опасен, песъчливо е, има много вода и влага. В това време скалите замръзват, защото тече вода по тях", разказаха пловдивските туристи.

Ако преди да се стъмни спасителите не успеят да стигнат до затрупаните, разчистването ще продължи утре.

"Изключително тежка ситуация - борим се с планината. Има огромни късове скала и се надяваме хората някак да са оцелели под тях", каза комисар Даниел Колев, зам.-директор на Областната дирекция на МВР-Ловеч.