Миналата година 57-годишният Юлиян Русев остава без работа и се записва в Бюрото по труда. Мъжът е с ТЕЛК. Преди 2 седмици от бюрото го информират, че по данни на НОИ, той има трудов договор с фирмата "Платинум адвъртайзинг" и го викат, за да изяснят ситуацията.

Мъжът твърди, че никога не е работил във фирмата и дори не е чувал за нея. Трудовият договор, регистриран в НАП, е бил за две седмици. "Фирмата-работодател" е създадена през лятото на 2016 г., като до края на годината издава фактури за 45 хиляди лева, показват отчетите й, става ясно от репортаж на Би Ти Ви. 

Управител е 34-годишен мъж, който има участие в още 20 фирми, а собственик е фирма, която пък е собственост на друга – регистрирана в Маршаловите острови. "Фирмата-работодател" на Юлиян е регистрирана в София. Хората, живеещи на адреса, твърдят, че никога не са чували за фирмата.

Юлиян се опасява, че личните му данни може да са "изтекли" през Бюрото по труда или през НОИ. От институциите отричат, а държавата е безпомощна, казва той. Отговор как и защо са използвани данните на Юлиян засега няма.