Жените в България, които се диагностират с рак на гърдата годишно, са между 3600 и 3800. Бройката на заболелите се увеличава. Това каза пред Фокус изпълнителният директор на ПСАГБАЛ "Света София" д-р Гергана Коларова. Така тя обръща внимание по повод тазгодишната информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата през октомври.

"Основното, което трябва да се знае, за рака на гърдата е, че е безсимптомен. Клиничните изследвания, които се правят регулярно всяка година, по собствена инициатива или защото се налага, не дават никакви отклонения от нормата", обясни д-р Коларова.

Тя уточни, че туморен маркер в норма не бива да успокоява пациентките, защото има случаи, в които всъщност процесът е напреднал.

"Важно е да се знае, че при младите ракът на гърдата е доста по-агресивен. При жените до 40-годишна възраст заболяването е изключително агресивно", обяви Гергана Коларова.

Според нея с непрекъснатото говорене за заболяването, митовете за него намаляват. Д-р Коларова допълни, че е важно да се знае и това, че заболяването иска сериозна лекарска намеса.

"Иска и сериозна апаратура за диагностицирането, както и много опит, за да бъде отстранен проблемът качествено. Пациентките да не са толкова доверчиви към предложенията, които получават от страна на хора, изповядващи алтернативната медицина", призова д-р Коларова.