То бе под мотото "Извърви киолометър в нейните обувки".

Вижте снимки >>>

Всяка година през март все по-голям брой мъже по света и техните семейства се присъединяват към инициативата, съобщи Булфото. По този начин месецът, в който празнуваме Международния ден на жената, се превръща в период от годината, когато мъжете показват подкрепата си към жертвите на домашно и сексуално насилие.

„Walk a mile in her shoes“ (www.walkamileinhershoes.org) е международна инициатива, започнала през 2001 г.

На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз, и набират милиони долари в помощ на кризисните центрове за жертвите.

Насилието над жени засяга и мъжете – онези, които се грижат за тях, приятелите им, колегите им, цялото общество.

Домашното насилие е голям проблем в нашата страна – една от всеки четири българки съобщава за насилие, упражнявано редовно срещу нея. Това означава, че всеки познава жертва на насилие – тя може да е майка, сестра, дъщеря, приятелка, съпруга или колега.

Преди шествието по "Витошка" днес Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема „Предотвратяването на насилието срещу жените. Предизвикателство за всички”. Събитието започна с представяне от българския евродепутат д-р Антония Първанова на нейния доклад, съдържащ препоръки към Комисията относно борбата с насилието над жени.

След това в панелна дискусия по темата освен нея се включиха и представители на БЧК, БХК.