Това предаде Франс прес, като цитира малайзийския министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн.

ФБР изпраща агенти и технически експерти в помощ на групите, които търсят изчезналия пътнически самолет на Малайзийските авиолинии. Представител на властите в САЩ е заявил, че службите се опитват да установят дали има някаква „терористична следа” в изчезването на самолета, на който е имало поне трима американски граждани.

Малайзийските служби за сигурност се интересуват от двама пътници, които са използвали крадени европейски паспорти, за да се качат в самолета. В самолета са пътували мъже, представили се съответно за италианеца Луиджи Маралди и австриеца Кристиан Козел - и двамата са обявили преди време паспортите си за изгубени в Тайланд.

Това ни кара да се опасяваме, че може би е извършен атентат, поясни министърът. Той подчерта, че разузнавателните служби са мобилизирани, а службите за борба с тероризма на всички засегнати страни са информирани.

Вижте снимки >>>

Анализ на данни от радар сочат, че изчезналият малайзийски боинг може да е направил завой на обратно и да е тръгнал да се връща, предаде Ройтерс, като се позова на Родзали Дауд, командващ малайзийските кралски военновъздушни сили.

Малайзийският транспортен министър Хишамудин бин Тун Хюсейн съобщи, че спасителните екипи не са успели да открият отломки в района, в който виетнамски военни самолети вчера забелязаха две петна от разлив на гориво.

Връзката с машината Боинг 777-200 беше загубена в събота след два часа след излитането й от столицата на Малайзия в 02,40 ч. местно време. По това време самолетът, който трябваше да кацне в Пекин, се е намирал над Южнокитайско море на разстояние от 120 морски мили от град Кота Бару.

По данни на авиокомпанията оператор "Малайзия еърлайнз" в самолета е имало 227 пътници и 12 члена екипаж. От пътниците 153 са китайци, 38 - малайзийци, 5 от Индия, 7 от Индонезия, 7 от Австралия, 4 от САЩ, 3 от Франция, 2 от Нова Зеландия, Канада и Украйна, по един от Русия и Холандия.

Търсенето на самолета продължава.

Част от роднините на пътниците са в хотел Лидо край пекинското летище.

"Малайзия еърлайнз" е изпълнявала въпросния полет заедно с китайската компания "Чайна саутърн еърлайнз". По нейни данни в самолета е имало група художници, участвали в изложба по калиграфия в Куала Лумпур. Близки на китайските пътници упрекват китайския съоператор, че не им съобщава достатъчно информации, посочва Франс прес.

Темата за самолета се превърна във водеща в китайското интернет пространство. Ако се потвърди, че е катастрофа, то това ще бъде една от най-големите авиационни трагедии за Китай предвид броя на китайските пътници, отбелязва Франс прес.