Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на КОВИД-19. Това казаха на пресконференция в БТА от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания по повод Световния ден за борба със затлъстяването.

Според Световната здравна организация затлъстяването е едно от най-сериозните предизвикателства за здравето през 21 век. Според прогноза на Световната федерация по затлъстяване до 2050 г. 60 на сто от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване, като общо 4 млрд. души на земята ще имат този проблем.

При държавите от ЕС за последните 30 години с три пъти се е увеличил броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Световната федерация по затлъстяване е представила прогноза, според която до 2025 г. ще продължат да се увеличават случаите на наднормено тегло, затлъстяване или тежко затлъстяване.

Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, коментира, че данните показват все повече негативни навици по отношение на храненето - повишен прием на сол, захар, алкохол и други.

По думите й рисковите фактори за детското затлъстяване са - хранене, сън и физическа активност. Тя отбеляза, че ключът за здравето на децата е в родителите, които да изградят правилни хранителни навици у тях. И препоръча децата да консумират дневно по пет броя плодове и зеленчуци, също така да включат в менюто си зърнени храни, варива, мляко и млечни продукти, месо, риба и яйца.

Доц. Ханджиева-Дърленска заяви още, че за децата до петгодишна възраст се препоръчва три часа дневно физическа активност, след петгодишна възраст препоръката може да е по-малко от три часа. Тя отбеляза, че рисковата група за затлъстяване и наднормено тегло при децата е между 5 и 9-годишна възраст.

"Един от проблемите при децата в България е часовете прекарани пред екран", каза още специалистът и отбеляза, че СЗО препоръчва децата до тригодишна възраст да не прекарват изобщо време пред екран, от три до шестгодишна възраст може да прекарват до 1 час пред екран, а от шест до осемнайсетгодини - два часа на ден. Причината е, че така децата се обездвижват, превъзбужда се нервната им система, започват да имат проблеми с когнитивните функции, паметта, концентрацията и очите.

Според специалиста сънят за децата също е много важен.

По отношение на ниската физическата активност, според доклад на СЗО, България не е сред първенците. На челните места са Кипър и Германия. У нас около 40% от населението няма необходимата физическа активност (60 минути всекидневно).