Няколкостотин души ще изкачат утре връх Мальовица в Рила в памет на алпиниста Боян Петров, който през май изчезна в Хималаите.

От Планинската спасителна служба обясниха пред БНР, че макар прогнозата да е за подходящо време, теренът е мокър и има опасност при струпване на такива големи групи хора.

Близо 500 души са заявили в социалните мрежи, че ще участват в изкачването на Мальовица - последният връх в България, изкачен от Боян Петров.

"Времето ще е слънчево със заоблачавания в следобедните часове. Не се очакват валежи според прогнозата за времето, вятърът ще е умерен, а по билото може би малко по-силен", каза Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

Той обаче предупреди, че през последните дни времето е много динамично и при тази облачност може да има някакви локални превалявания.

Според Тервел Тотев теренът горе е все още много мокър и туристите трябва да имат това предвид.

"Като цяло маршрутът не е лек. Денивелацията е от порядъка на 1000 метра, преминава се през много морени и стръмни склонове, пътеката е хлъзгава, вие се на серпентини, на места е много стръмна. Така че не е разходка в Южния парк", каза той.

При толкова много хора движението ще е бавно, каза още Тервел Тотев.