Стотици изпълниха днес Рилската Света обител за празника Отчовден. В манастирския комплекс се събраха монаси, монахини, свещенослужители и множество поклонници от цялата страна. На днешния ден, известен още като Отчовден или Денят на Отеца, Православната църква празнува паметта на преподобни Йоан Рилски Чудотворец или пренасянето на честните му мощи от Рилската пустиня в гр. Средец.

Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ - Св. Йоан Рилски Чудотворец

Снимка: БТА

На днешния празник в сан "епископ" беше въведен и ректорът на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" - епископ Пахомий, с титлата "Браницки".

По традиция на 18 октомври в най-големия български ставропигиален манастир беше отслужено и всенощно бдение.

Монахини в Риския манастир

Снимка: БТА

Преди началото на тайнството, епископ архим. Пахомий, изповяда символа на вярата, даде своите епископски обети за пазенето на каноните и преданието на църквата, както и спазването на правилата на всички вселенски и поместни събори и да спазва устава на Българската православна църква.

На снимката: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Снимка: БТА

В своето слово-отговор Браницкият епископ Пахомий изтъкна достойнството и отговорността на епископското служение като припомни и своя път в послушничеството и монашесвото под духовното ръководство на блаженопочившия старец Назарий.

Тъжествената Света литургия днес оглави Варненският митрополит Йоан. В службата участваха Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският - Даниил, Видинският митрополит Яков, Мелнишкият митрополит Герасим - секретар на Светия синод, Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Светата обител, Агатополският епископ Йеротей - викарен епископ на Сливенска епархия. След ръкополагането си Браницкият епископ Пахомий взе участие в първата си света литургия като епископ.

Снимка: БТА

"На 20 септември, когато се чества паметта на Св. Евстатий, бях повикан в Светия синод, за да дам отговор пред патриарха на Българската църква дали съм съгласен с избора ми за епископско служение. Тогава си спомних думите на Иисуса Христа към учениците му: "Ако някой иска да върви след мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да ме последва". Замислих се за обетите, които съм дал в своя живот, защото обетите в същността си са да следваме Агнеца Божий, където и да идем. Днес, чрез светите архиереи и пред христоименитото изпълнение, аз влязох в чина на епископите, давайки преди това обет за вярност към непорочната православна вяра и към свещеноначалието на родната ни църква. Този обет налага върху мен отговорността на архипастир, приемник на Божествените апостоли и отци", каза епископът.

Празничният за православните християни ден беше отбелязан с Архиерейска света Литургия в Рилската света обител, която бе отслужена от архиереи от Св. Синод, епископи, гости духовници и др

Снимка: БТА

Песнопенията по време на службата бяха изпълнени от два хора - "Св. Наум Охридски" с диригент д-р Андрей Касабов, както и гости - църковни певци, с ръководител Христос Халкиас, от Солун, Гърция, дошли специално за празника.

Досега в Рилската света обител са извършени няколко епископски хиротонии - през 1969 г., там е ръкоположен за Драговитийски епископ архим. Йоан, който по онова време е игумен на манастира. На 19 октомври 1998 г. отново там е хиротонисан за Макариополски епископ архим. Гавриил, тогава - протосингел на Софийска епархия, а сега - Ловчански митрополит.

Снимка: БТА

След службата беше извършена и традиционната лития около храма, в спомен на тържествената процесия преди повече от хилядолетие, извършвана в противовес на еретиците, разказаха монаси от Рило-манастирското братство. По време на литията с иконата на Свети Иван Рилски се обикаля храма и се изпълняват три ектении - на южната, източната и северната част на манастира, представляващи прошения за здраве, както и прошения за покойните братя от манастира и покойните християни.

На снимката: беше извършена и хиротонията на наречения за Браницки епископ ректор на Софийската духовна семинария Дядо Пахомий от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан(ляво)

Снимка: БТА

По време на службата днес епископ Герасим прочете поздравлението на патриарх Неофит към лекарите и медицинските работници, на които Св. Иван Рилски е покровител.

"За всички вас - наши братя и сестри в Христа, за които лекарската професия е не само призвание, но и осъзнат избор и наистина жертвено служение, ще продължаваме да се молим и, според силите и възможностите си, да ви съдействаме в изпълнението на вашия свещен дълг, тъй като духовното и физическо здраве на обществото и на отделния човек са наша обща цел, обща свещена мисия, която можем да изпълняваме добре и с успех само при добронамерено съгласие, с обединени и благословени свише усилия". В края на светата литургия, митрополит Йоан прочете и приветствено слово на патриарх Неофит към новия епископ.

Вижте снимки тук.