Граничеща с чудо операция извършиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив, спасявайки дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент от Кърджали, съобщиха от лечебното заведение.

Началникът на лечебното звено д-р Богомила Чешмеджиева посочи, че крайникът на пострадалия при инцидента 56-годишен мъж от Кърджали е възстановен напълно с всички двигателни и сетивни функции.

Пациентът бил докаран по спешност в края на ноември. В болницата в Кърджали медиците зашили разрязаните артерии, за да не кървят. Те го пренасочили към колегите си в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги".

"Информираха ни, че има срязване на лакътната артерия, която е една от 3-те основни. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата голяма артерия - лъчевата. Срязани бяха сухожилията и флексорните мускули. Учуди ни, че са оцелели основните нерви и третата артерия, която е много тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две", обясни д-р Ангел Петков, който поел случая.

Скоростно хирургът подготвил пациента за операция с обща упойка.

"Когато крайник има нарушено артериално хранене поради внезапно настъпил стоп заради травма или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни изменения, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е около 3-4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали", обясни д-р Петков.

При операцията той премахнал образувалите се тромби в края на разрязаните две основни артерии. След зашиването им кръвоснабдяването на ръката се възстановило напълно.

"Приключихме за 40 минути. Още на масата ръката порозовя и се стопли", разказа д-р Петков.

След упойката пациентът възкликнал, че излиза като от "лош сън". Можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация.

"Разполагахме с 1 час, превозването на пациента от Кърджали бе стопило времето ни за реакция", обясниха лекари от пловдивската Клиника по съдова хирургия.