Започва подмяна на опасните ограничители край трамвайната линия на централната столична ул. "Граф Игнатиев", станали печално известни като "перки на акула". Това се случва два дни, след като жена стана поредната пострадала при сблъсък с тях, а съпругът й беше задържан и обвинен в унищожаване на чуждо имущество, след като откърти няколко от тях в знак на протест.

От Столична община съобщиха, че още днес сле обяд ще започне подготовката за подмяна на ограничителите с чугунени колчета, високи 60 см.

"След първите инциденти след монтирането на ограничителите се разгледаха други варианти. Така че на въпроса защо сега - защото досега трябваше първите партиди да се произведат. Самата работа няма да се плаща от Столична община, а от изпълнителя. Самите колчета са купени от общината", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

В същото време мъжът, който се сдоби с обвинение, коментира, че от една страна съжалява, но от друга - е постигнат резултатът, който е целял.

"Смятат, че с постъпката си допринесох за по-бързото решаване на въпроса с подмяната на "перките" и предотвратяването на бъдещи инциденти", каза Александър Рогачев пред bTV.

Сагата започна още миналата година, когато бяха разположени още по-големи ограничители. Те бяха сменени с по-малки през декември, но въпреки това пак имаше инциденти. През март Фандъкова заяви, че те ще бъдат премахнати, а на 18-ти юли обяви, че вече са готови новите ограничители.

Забавянето било заради поредица от административни пречки и забавяния. Промяната на ограничителите е липсвала от списъка със забележки в получения на 21 май Акт 15 за ремонта, а до получаването на Акт 16 може да се работи само по въпросния списък. Общината пък забавила искането за финалния акт.