Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), на който се позова "Фокус". Следващият код - при най-опасните ветрове, е червен.

Поривите на вятъра по билата на върховете достигат до 144 км./ч. (на Черни връх), в населените места вятърът е най-силен в Кърджали - 100 км./ч., съобщи за БТА дежурният синоптик в НИМХ на БАН Анна Дякова. Данните, получени от метеорологичните станции в страната сочат, са към 17.00 ч.

В Русе скоростта на вятъра е стигала до 100 км./ч., Добрич и Бургас - до 86 км./ч., в района на София, Враца, Монтана, Разград и Калиакра - до 72 км./ч., в района на Велико Търново, Елхово, Карнобат и Варна - до 60-65 км./ч.

Поривите на вятъра не са се променили като скорост в последните шест часа, а синоптиците очакват те да продължат през утрешния ден в Източна и Северна България, както и в планинските райони до следобедните часове, когато ще затихнат.

При бурни ветрове най-хубаво е хората да са на закрито, каза пред Агенция “Фокус” главен инспектор Димитър Иванов от Столичната дирекция на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване”.
„Ако са някъде на открито, на улицата, ако отиват на работа или на пазар, трябва да се приберат вкъщи. Опасно е да минават близко до фасадите на сградите, до изсъхнали дървета", предупреди експертът.

Тази сутрин силният вятър събори строително скеле върху контактната мрежа на тролеите на ул. "Опълченска" в София и предизвика огромно задръстване за близо 2 часа. Затворено за движение бе едното платно до МОЛ София.

Към 14 часа 2 автобуса с ученици, прибиращи се от екскурзия на Витоша бяха блокирани повече от час. Документите с лични данни на много хора бяха разпилени по улицата, най-вероятно изхвърлени на боклука от Алфа банк, съобщи БНТ. Банката ще бъде разследвана от Комисията за защита на личните данни заради инцидента.

Повечето контейнери за смет в столицата бяха обърнати, а боклукът хвърчеше по шосетата. Рекламен билборд падна от вятъра на бул. "Никола Петков". Районът бе обезопасен от полицията.

Паднало от силния вятър дърво при Руското посолство пък спря движението на трамваите по линията с номер 18 в късния следобед, съобщиха от "Столичен електротранспорт". Дървото е повалено от силния вятър. Отстранено е паднало дърво на ул. "Бели Дунав" и бул. "Рожен", което по-рано през деня спря движението на трамваите по линия номер 6.

Близо 7000 абонати в София останаха без електрозахранване, съобщиха от ЧЕЗ. Засегнатите потребители са в кварталите "Стрелбище", "Манастирски ливади", "Киноцентър", "Драгалевци", "Симеоново", селата Панчарево, Герман, Бистрица и Железница.
Авариите са причинени от ураганен вятър и повалените дървета върху електропроводите. Без ток са и 15 хижи във Витоша. Бурен вятър е причинил прекъсване на електропроводи в областите Враца и Монтана. Без електрозахранване са около 10 селища в тези области.

Пътят до смолянското село Мугла беше разчистен от падналите дървета. Вятърът е отнесъл покривите на обори и второстепенни сгради в селото. Има и задръстени водостоци и водата се стича по уличната настилка. Няма нанесени щети на къщи и пострадли хора.

Текстът е актуализиран в 20.30