Предвестник на пролетта се появи в село Щърково, Пазарджишко. Самотен щъркел вече се завърна в старо гнездо на електрически стълб в селото, съобщи Булфото. По думите на местните жители прелетната птица е от няколко дни в Щърково.

Преди два дни първото цяло ято щъркели пристигна в Бургас. Птиците бяха забелязани да се вият над покривите в центъра на града.
Това беше първото масово преселение на прелетните птици в района тази година.

Вижте снимки >>

Още преди десет дни в сливенското село Самуилово долетяха първите щъркели, съобщи БНР. Тук се намира една от основните естествени колонии на бели щъркели в страната. 13 са щъркеловите гнезда в Самуилово, от тях 10 са на дървета.

В местния парк от стари дръжкоцветни дъбове, на възраст над 500 години, гнезди една от най-големите естествени колонии от около 26 бели щъркела.

Първите щъркели долетяха и в Добруджа. Една двойка е прелетяла над Владимирово, съобщиха за Topnovini.bg хора от селото. Двойка щъркели е била забелязана и между селата Долина и Одринци.

Ранното пристигане на птиците вещае, че годината ще е хубава, а реколтата – богата, твърди мъж от село Безводица,  в чийто двор има четири щъркелови гнезда.

Тази пролет 167 обезопасени гнезда ще посрещнат завръщащите се в България щъркели, след като от "ЧЕЗ - България" са работили през зимните месеци, за да монтират на тези гнезда платформи, специално конструирани да предпазват птиците от токов удар.

Платформите са инсталирани на ключови места, така че едновременно да запазят живота на птиците и да намалят риска от възникване на аварийни ситуации по мрежата, обслужвана от компанията.

Типично за този вид птици е, че всяка пролет те се връщат в собственото си гнездо, като добавят нов материал, което обаче води и до риск както за живота им, така и за сигурността на електроразпределителната мрежа.

Затопляне на времето не се очаква

До края на тази седмицата времето ще бъде по-често облачно и хладно, а сутрин на много места температурите ще са отрицателни.

Ще има променлива облачност, по-значителна над южните райони. Дневните температури ще бъдат от 5 до 10 градуса, а минималните ще остават сравнително ниски - от минус 3 до плюс 3 градуса.

Ниски ще останат сутрешните температури в четвъртък - от минус 4 до плюс 2 градуса. През деня облачността ще бъде незначителна и дневните температури слабо ще се повишат до 7-12 градуса.

В петък минималните температури ще са от минус 2 до плюс 3, а дневните - от 10 до 16 градуса. Облачността ще бъде незначителна, но ще се увеличава.

През почивните дни от север ще прониква хладен въздух. Облачността ще бъде значителна, на места е възможно да превали слаб дъжд, в планините - сняг.

Следете прогнозата >>>