Това се посочва в съобщение на организацията, която алармира за продажбата на дюни в Несебър, цитирано от БТА.
Природозащитниците настояват да се прилага реално Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), да се направят незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който противоречи на международните договори, по които България е страна, и да се актуализират продажните цени и оценките на държавната собственост.

По-рано днес на пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че ще приема предложенията за промяна в Закона за устройството на територията, за да не се стига до казуси като край Несебър. До края на другата седмица трябва да има решение на междуведомствената комисия по случая.

Сделката в Несебър нямаше да се случи, ако Агенцията по геодезия, картография и кадастър беше изпълнила своето задължение и след 1 януари 2008 г. беше картографирала всички дюни, крайморски езера, лагуни и плажове, както изисква ЗУЧК и наредбите по неговото приложение, пише в съобщението. Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че въпреки изричното решение на Комитета по прилагане на Орхуската конвенция, България и до днес не е предприела необходимото, за да се гарантира информираност и достъп на гражданите до съдебен контрол на устройствените планове.

Природозащитниците искат и подобряване в работата на институциите, които са длъжни да прилагат законодателството за защита на природата. По Конституция и съгласно специалния закон всички морски плажове, лагуни, крайморски езера и дюни са публична държавна собственост и съответно не могат да бъдат обект на продажба и застрояване. Благодарение на липсата на графична информация административните органи трудно могат да ги идентифицират и така са възможни злоупотреби, пише още в съобщението. Скандално е, че никой в държавата, включително и Дирекцията за национален строителен контрол, не може да разбере какво предвижда Общия устройствен план на община Несебър, допълват от коалицията.

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас са допуснали застрояването, без да разпознаят дюните като природно местообитание от европейската екологична мрежа Натура 2000. Те не са оценили кумулативния ефект от други подобни застроявания на много други подобни проекти на парче по крайбрежието. Заради това незачитане вече тече наказателна процедура на Европейската комисия, припомнят природозащитниците.

Държавата не разполага с реален механизъм да оценява имотите си, които се разпродават. Това най-лесно би се решило с открити, прозрачни и действителни търгове, несъдържащи дискриминационни условия за участниците в тях, предлагат от коалицията "За да остане природа в България".

Земите в Несебър попадат в защитена зона Ахелой-Равда, но в нея строителството е разрешено, ако няма отрицателно влияние, коментира по-рано Росица Димова, държавен експерт в отдел „Натура 2000”, Дирекция „Национална служба за защита на природата” към Министерство на околна среда и водите.
"Конкретният компетентен орган, който е извършил проверката, е Регионалната инспекция по околната среда и водите. Те са преценили, че не е необходимо да бъде извършена такава екологична оценка – процедурата по екологична оценка е спазена през 2007 г., но преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се прави по-подробна", обясни Димова.

Междувременни евродепутатката Илияна Йотова, която е член на Изпълнителното бюро на БСП, настоя за оставката на земеделския министър, когото обвини за спорната сделка с дюни край Несебър. "Разбирам съжалението на г-жа Йотова, затова, че никога досега не е имала такъв премиер, който е готов да спре сделка като тази, и й съчувствам", контрира премиерът Бойко Борисов.