В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012 г., а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по "Натура 2000" и започва строителство на ваканционно селище.

Днес, по инструкции от премиера Борисов Борисов, министърът назначи междуведомствена комисия, която започва веднага работа, съобщи "Фокус".

С решение на кмета на Несебър (Николай Димитров - б.р.) има подобрен устройствен план, според който тези 29 декара са включени като зона за застрояване. Последвала е заповед за изключване на териториите от горския фонд, както и подадено заявление за купуване през юни 2009 г.

"В документите за спорните земи край Несебър никъде не пише, че териториите са част от „Натура 2000”. В преписката никъде не пише, че това са дюни", каза Найденов.
Той обясни, че сред документите има и становище на МОСВ-Бургас да не се прави екологична оценка на териториите.

Комисията ще провери по каква причина и какви са основанията тези територии да се изключат от горския фонд. Ще се гледа промяната на устройствения план и ще се установи дали има нарушения.
Ако се установят такива, докладът от проверката ще бъде предаден на прокуратурата, добави Найденов. Той ще запознае премиера и министъра на околната среда и водите с доклада.

"След като поех управлението, инициирахме промяна на наредбата и всички преписки към юли-август 2009 г. бяха стопирани до приемането на новата наредба. В нея се завишиха всички такси и цени. С тази преписка и искането за закупуване е представена и данъчна оценка за 11 320 лева, което след това категорично е отхвърлена”, обясни още Найденов.

По негови думи всички преписки е трябвало да бъдат оценени от експерти. Преписката е финализирана със заповед за продажба от декември 2012 г., а сумата на която е оценена, е 581 212 лева. Като се включат всички такси, стойността на сделката е 1 141 849 лева.

Сделката за земите в Несебър се разглежда като пример за несъвършенството на нормативната база, коментира председателят на Управителния съвет на природозащитната федерация „Зелени Балкани” Тома Белев на пресконференцията. По думите му има случаи, в които се получават от общини карти, които илюстрират устройството на общината и имат различна визия.
Друг проблем е неприлагане с години на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Според  Белев, ако Агенцията по кадастър си е била свършила работата, и е определила всички дюни, е нямало да се стигне до това положение.

„Комисията трябва да работи до края на следващата седмица, никой не оспорва дали това са дюни или не. Тези 29 декара са част от „Натура 2000”. Нямаме пясъчни съобщества, които не са дюни”, каза още той.

„Няма спор в самата комисия, че очевидно става въпрос за такива образувания. Съгласно документацията те се упоменават като урбанизирана територия и това ще се провери - кой през 2007-2008 г. ги направи недюни. В Несебър от 2009 г. няма изключване от горски фонд”, отговори му Найденов.
Той добави, че административната процедура е такава, че министърът или зам.-министърът подписва преписка, която е минала през експертна оценка.

Вчера зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова обясни, че е подписала "тази преписка", без да има специално отношение към нея, а защото й била занесена за подпис. Тя е замествала Найденов тогава.
В сделката пък бе замесено и името на близък на вътрешния министър Цветан Цветанов.

В защитена зона, но не съвсем

Земите в Несебър попадат в защитена зона Ахелой-Равда, но в нея строителството е разрешено, ако няма отрицателно влияние, коментира Росица Димова, държавен експерт в отдел „Натура 2000”, Дирекция „Национална служба за защита на природата” към Министерство на околна среда и водите.

"Конкретният компетентен орган, който е извършил проверката, е Регионалната инспекция по околната среда и водите. Те са преценили, че не е необходимо да бъде извършена такава екологична оценка – процедурата по екологична оценка е спазена през 2007 г., но преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се прави по-подробна", обясни Димова.

На въпрос дали тази територия попада в рамките на „Натура 2000”, тя отговори, че попада, но в България има два вида защитени територии и този имот никога не е бил в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в територията на защитена зона Ахелой-Равда, която е определена като такава с Решение 122 на Министерски съвет през 2008 г, по смисъла на Закона за защита на екологичното разнообразие.

Собствеността в защитените зони не се променя, тя не е изключително държавна собственост, както са резерватите, в нея е разрешено строителството, а процедурите, които определят дали има значително или незначително отрицателно влияние върху зоните, са определени в Закона за биологичното разнообразие и това се нарича оценка за съвместимост, обясни експертът. Тя каза още, че според документите, с които разполагат, такава процедура е преведена, но трябва да се направи проверка на цялостната документация.