На 20 април тази година състав на Софийския апелативен съд (САС), с председател Стефан Гроздев, взе окончателно решение, което не може да бъде обжалвано.

Два месеца по-рано на два паралелни форума бяха избрани двама главни мюфтии за България. Извънредна мюсюлманска конференция преизбра единодушно Мустафа Хаджи за главен мюфтия. Същевременно Висшият мюсюлмански духовен съвет избра Али Байрактаров за главен мюфтия.

Днес Генджев обвини пред журналисти съдия Гроздев, че е взел 350 000 евро, за да легализира в съда "нелегитимната конференция, организирана от Мустафа Хаджи и хората му", предаде БГНЕС. Генджев подчерта, че има доказателства за това и обяви, че е готов да го заяви и пред прокурор, и пред съда.

Недим Генджев определи решението на Стефан Гроздев, като "позорно". "Решението за регистрацията на Мустафа Хаджи за главен мюфтия е взето не въз основа на доказателства, а под политически натиск и разбира се, с пари", добави той, цитиран от БТА.

Генджев подчерта, че целта на пресконференцията е да се информира българската общественост и да се сигнализира, че в България "пълзи влизането на една чужда държава, която не е членка на ЕС".
"Пълзи една чужда агентура, каквито са Мустафа Хаджи и неговата клика, които нямат нищо общо с България и българските национални интереси", коментира още Генджев, цитиран от News.bg.
Той изтъкна, че Мустафа Хаджи и хората около него, "които се правят на зам.-главни мюфтии, нямат нито един гвоздей, забит в София". Генджев разказа, че Хаджи от 7-8 години е ръководител на изповеданието, а няма нито едно жилище в София.
"Спи по някакви кавартири", изтъкна Недим Генджев.

Той е изпратил до президента Георги Първанов писмо, в което се съобщава за нередности при регистрацията на Мустафа Хаджи от САС.
"Това е опасна съдебна практика и съставлява излишна намеса на държавата и съда в свободата на вероизповеданията в конкретния случай", коментира още  Генджев.

В края на ноември миналата година Софийската градска прокуратура запечата сградата на Главното мюфтийство в София заради съмнения за незаконно извършен опис на частен съдебен изпълнител. Причината бяха над 300 000 лв. необслужвани дългове.