Пет месеца след пожара в емблематичните "Царски конюшни" в София ремонтът все още не е започнал, а разследването няма отговор откъде са тръгнали пламъците и може ли да става въпрос за умишлен палеж. кой и как стопанисва сградата, съобщава Нова тв.

Разследването за пожара все още не е приключило и към момента няма виновен за унищожената сграда. Прокуратурата е възложила допълнителни експертизи, а Общината изготвя авариен план за укрепване на паметника на културата.

Близо половин година след пожара на "Царските конюшни" Красимир е скептичен и към разкриване на причините, довели до пожара, и към връщането на сградата към автентичния й вид. Той е пряк свидетел на пожара, тъй като работи наблизо.

"Ще останат без покрив, ще се съсипят и ще направят един хубав стъклен мол, в него ще се разхождат кифли ..и всичко ще е ... умишлен ли е палежът, не, случаен е, айде сега няма глупости да си говорим", каза Красимир Симеонов.

Дали версията му е вярна, трябва да каже разследването. Ясно е обаче едно:

"Тази зима, ако продължи тази сграда да се мокри, напролет ще бъде съвсем в лошо състояние", смята главният архитект на София Здравко Здравков.

След пламъците Царските конюшни получават статут на културен паметник от местно значение. Собственици на изгорялата сграда са МВР и частна фирма. Към днешна дата ремонтът не е започнал.

Тези аварийни действия от страна на МВР нямаше как да бъдат извършени, защото трябваше да стартира обществена поръчка и ние се ангажирахме да направим ние тези аварийни действия", обясни още арх. Здравков.

Ремонтът ще струва около 125 хил. лева, които общината възнамерява да вложи, а после да поиска от собствениците. Единият етаж е на дружеството "Промишлена енергетика -Варна". "Ние сме се разбрали с МВР ние плащаме 30%, те 70% , а общината да организира строителството", каза Георги Ковачев от дружеството.

Според общината и преди палежа сградата не е била поддържана добре.

Единият собственик обаче уверява, че са се грижили добре да имота си. Смята, че огънят в средата на годината бил с цел.

"За мен е умишлен - каква е била целта на този палеж - да се унищожат сградите", смята Георги Ковачев. Според него интересът е към земята, върху която са сградите.

Според устройствения план на мястото не може да се строи и надстроява. Въпреки това 7 и половина декара под "Царските конюшни" бяха продадени на частна фирма за малко над половин милион лева.

Сега Общината иска изготвяне на проект за запазване на конюшните като историческа ценност, а не превръщането им в складови помещения.