"Спящата държава" не дава сигнал, че ще се събуди, за да обезопаси Царските конюшни, които пострадаха от пожара преди месец. При инцидента изгоря целият покрив на сградите - около 500 кв/м., а основите на комините са сериозно компрометирани. Пожарникарите бяха вдигнати посред нощ, за да гасят пламъците. След като огънят бе потушен, дойде ред и на изказванията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия.

Проблемната сграда, която горя, е тази на улиците "Панайот Волов" и "Врабча". За нея има данни, че е на МВР, но от ведомството не коментират. Факт е, че сградата е в окаяно състояние. Твърди се, че е обитавана от клошар и се руши от години.

Снимка: Дир.БГ

Още февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата "Царските конюшни" да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита - "от национално значение". До момента такъв статут не е даден.

Снимка: Дир.БГ

След пожара зам.-кметът на София Тодор Чобанов изригна към министъра на културата. Според Чобанов "за пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град". Общината пък се закани, че ще задължи собственика да възстанови сградата в автентичния й вид.

Снимка: Дир.БГ

Вече се проведе заседание на междуведомствен съвет, в което участваха различни институции. Има и решение, след като експертен съвет предложи сградите да получат статут на паметник на културата.

Снимка: Дир.БГ

Неофициално се разбра, че е решено на този етап те да бъдат национална културна ценност от "местно значение". За да станат от национално, се очакват още документи. В тях се забранява всякаква дейност, освен възстановяване. В момента обезопасителните мерки са сведени до една лента и до няколко предупредителни табели.

Снимка: Дир.БГ

"По-скоро мен ме притеснява частта от покривите и сградите, които са открити - във връзка с откриването на учебната година, която може би е след месец и половина, но този месец и половина ще се изтъркаля много бързо", коментира тогава кметът на район "Оборище" Васил Цолов. Учениците от Първа английска гимназия и разположеното в сградата й основно училище трябва да минават точно покрай пострадалите сгради.

И какво се случи от пожара до днес - нищо. Табелки по стените, че е опасно минаването, и лента. Въпросът е, че стена няма да падне, а са изгорели ОСНОВИТЕ НА КОМИНИТЕ. Дано няма буря в София, която да ги помете и после да се чудим защо стана беля. Месец вече държавата "спи", защото трябва се чакат съвети и комисии. Колко е сложно укрепването на комини... Явно много, за да не е направено досега.