Скеле пази учениците от Английската гимназия от изгорялата сграда на Царските конюшни. Това видя екип на Dir.bg., посетил сградата в първия учебен ден.

Както е известно, в края на юли пламна покривът Царските конюшни, като при инцидента изгоря цялата конструкция - около 500 кв/м., а основите на комините са сериозно компрометирани.


Пожарникарите бяха вдигнати посред нощ, за да гасят пламъците, защото огънят тръгна около 3 часа през нощта. След инцидента от Столична община и от районното кметство обявиха, че ще предприемат мерки.

Всички снимки вижте тук>>>

На 22 август в Dir.bg. пуснахме материал, че "държавата спи", защото нищо по сградата не бе укрепено. Днес, за първия учебен ден, някой все пак е взел мерки.

Снимка: Дир.БГ

След пожара сградата е силно компрометирана, а най-големият проблем са изгорелите основи на комините. Огънят буквално е изронил мазилката в основите на комините, а това поставя под въпрос тяхното съществуване. Дали един по-силен порив на вятъра няма да ги събори? Времето ще покаже. Иначе днес на фасадата на Царските конюшни, която е към двора на Английската гимназия, е вдигнато скеле, което пази.

Проблемната сграда, която горя, е тази на улиците "Панайот Волов" и "Врабча". За нея има данни, че е на МВР, но от ведомството все още не коментират. Факт е, че сградата е в окаяно състояние. Твърди се, че е обитавана от клошар и се руши от години.

Снимка: Дир.БГ

Още февруари тази година кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала от Министерство на културата "Царските конюшни" да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита - "от национално значение". В месеците след пожара се събра междуведомствена комисия, която да разисква казуса. Така сградата на Царските конюшни получи статут на недвижима културна ценност от местно значение. Това гласува специализирания експертен съвет към Министерството на културата.

Експертите разрешават единствено възстановяването на изгорелите при пожара на 29 юли части от сградите и нищо, което би изменило облика им.

Предстои сформиране на междуведомствен съвет, който да прецени дали може да бъде предоставен статут от национално значение. Окончателното решение обаче трябва да бъде подписано от министъра на културата Боил Банов.