Клип на пеещи и танцуващи на сцена монаси от Гигинския манастир стана популярен в социалните мрежи и предизвика полемика - редно ли е това или духовници нямат право да си позволяват такива изяви.

Във видеото от събора "В сърцето на Граово", който се проведе в събота в манастира, се вижда как игуменът и бивш финансов анализатор отец Никанор, отец Константин и още един мъж в расо пеят известната песен "Ако умра ил загина". През това време други участници играят хоро край тях.

Днес Никанор, който е съорганизатор на събора, коментира пред bTV.

"Притеснихме, защото беше събота вечер, а в неделя сутринта рано трябва да има утринна служба... преценихме, че е най-добре да излезем ние и да прекъснем така малко участниците. Избрахме песента малко провокативно, изпяхме го: "Ако умра ил загина, попа да извикате", малко със закачка към публиката. Прошка искам от всички, които са видели нещо осъдително в това".

Местните нямат единно мнение за монашеската изненада. Някои не я одобряват и смятат, че действията на духовнциите са в разрез с устава на Българската православна църква и уронват доброто й име. Други обаче казват, че това е бил съвсем нормален начин да бъде сложен край на събора. 

Според специалисти по църковен канон случаят е добър повод да се уточни дали един монах може да участва и организира подобни прояви.

"Всичко е въпрос на добро дозиране и съчетаване на формите на изява, които да не водят до скандализиране, съблазни...", коментира богословът доц. Костадин Нушев.

А докато църковните власти решат дали и как да порицаят духовниците, местните се надяват и догодина да има събор край манастира.