Расте броят на опасните играчки на българския пазар. Данните са на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. В огромното разнообразие на продукти е все по-трудно да разпознаем рисковите за здравето.

За 2018 г. близо 40% от всички проверени стоки у нас са били потенциално опасни.

Най-много опасни стоки са без инструкция за употреба или тя не отговаря на изготвената от производителя, или се чупят лесно.

Може и да издават звуци, твърде силни за детския слух. Само през миналата година от пазара са изтеглени над 65 вида играчки.

"Много лесно се отделят тези неща от тях - ръчички, крака, това нещо може да причини задушаване, когато се поглъща", допълни Мирослав Йотов от ДАМТН.

Подобни рискови стоки идват у нас предимно от трети страни. Често ниската цена примамва, без да гарантира, категоричен е Ивайло Иванов, който търси най-подходящия подарък.

"От лошо качество съм си патил, от некачествени играчки. Не винаги най-скъпото означава качествено, но и прекалено евтиното губи голямо съмнение", коментира клиентът Ивайло Иванов.

При покупка родителският контрол е задължителен. И няколко съвета:

Съветите на специалистите са човек да види дали тази играчка има инструкция за употреба на български език и съответните предупредителни текстове и нека все пак да погледне има ли посочен производител и вносител.

Санкциите за търговците нарушители са между 250 и 1000 лева. За производители и вносители глобите са от 5000 до 15 000 лева.

Детски играчки са в топ 3 в списъка на опасните изделия, които са открити и изтеглени от пазара в Европейския съюз за последните години.