На ГКПП Аерогара София днес представители на Главна дирекция "Гранична полиция", посолството на САЩ и Националната администрация по ядрена сигурност, като част от Департамента по енергетика на САЩ, отбелязаха успешното изграждане на системата за откриване на ядрени материали в България.

Новата техника беше демострирана на столичното летище. Специални датчици ще могат да засичат пренасяне на радиоактивни пратки.

"Инвестицията за цялата страна е 35 милиона долара, които са дарение от САЩ", каза американският посланик у нас Ерик Рубин.

Техниката е разположена на всичките 20 гранични пунктове, които са външна граница на ЕС. 

Новите инсталации са интегрирани в една обща система, която осигурява възможност Националният координационен център на ГДГП да наблюдава в реално време алармените събития възникнали на пунктовете.

След преминаването през скенерите, каквито има и на столичното летище, техниката подава сигнал, ако бъде засечена радиоактивност. След това се прави повторна проверка.

През инспекция минават не само пътници, а и багажите им и товарите.

"С тази програма успяваме да направим България и ЕС по-сигурни в едни времена, когато и заплахите от тероризма, и нестихващите конфликти в Близкия изток ни изправят пред предизвикателства, които са значителни", посочи зам.-министър Филип Гунев.

В резултат от подписания Меморандум за сътрудничество между МВР и Департамента по енергетика, от 2008 г. насам Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ и ГДГП разполагат 141 стационарни и 6 мобилни системи за откриване на радиоактивни материали на сухоземните и морските гранични пунктове в България, както и на международните летища в страната. Те са обучили над 3000 гранични служители да работят с тези системи и да реагират на радиационни тревоги. Двете служби създадоха и информационна система, която подава сигнал за тревога от граничните пунктове до националните и регионални центрове на МВР и ГДГП.

16 случая на радиоактивни материали за 3 г. у нас

Мирослав Георгиев от "Гранична полиция" припомни, че през 2013 година на пристанището в Бургас е открит Цезий 137. С такъв материал в Бразилия през 1987 г. са нанесени огромни щети.

Той посочи, че за три години на българските граници са установени общо  16 случая на незаконен пренос на радиоактивни материали. В три от тези случаи е открит изотоп, свързан с Чернобил.

Пренасянето на материалите у нас не е допуснато. В повечето случаи става дума за пренос на скрап.

В десет от случаите е бил нарушен редът за пренос на изотопи. Най-често това са случайно попаднали материали. В други три случая е бил нарушен редът, по който опасните вещества са били транспортирани.