Преди пет години всички държави членки поеха ангажимента разходите за отбрана да растат, но това трябва да става прозрачно и ефективно. И тук количественият критерий не трябва да бъде единствен измерител. Това коментира президентът Румен Радев при пристигането си за участие в заседанието на Северноатлантическия съвет, в рамките на двудневната среща на върха на НАТО в Лондон.


По думите на държавния глава е важно по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности, като не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие, и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване.

"Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишаване на сигурността. Но все пак проблемите и съществуващите противоречия трябва да се поставят откровено и да има конструктивен дебат, какъвто очаквам", коментира българският президент.

Работната сесия е в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица. Форумът отбелязва 70-ата годишнина от създаването на НАТО.

В рамките на посещението си в Лондон държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева участваха снощи в прием, даден от Нейно Величество Елизабет II - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. В рамките на различни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да проведе и двустранни срещи.

В делегацията, водена от българския държавен глава, са включени Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.