Около два часа продължи срещата в президентството, на която държавният глава, премиерът, министри и шефовете на служби обсъждаха рисковете и заплахите пред националната ни сигурност в резултат на актуалните конфликти, както и мерки за тяхното минимизиране. Оказа се, че в момента няма пряка опасност за националната ни сигурност, но от "Дондуков" 1 и 2 са единодушни, че за да няма и в бъдеще, трябва всички институции да работят заедно. 

Още снимки вижте тук >>> 

Президентът и премиерът демонстрираха, че са "заровили томахавката" в името на по-важен въпрос - този за националната сигурност. 

В началото президентът Радев поздрави правителството за бързата реакция и извеждането на българските граждани, желаещи да напуснат Израел. "Завършването на тази операция остава приоритетна задача", посочи той. 

Радев посочи, че е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризата в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които "изправят страната ни пред нови предизвикателства".

Ескалацията на въоръжения сблъсък между "Хамас" и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации, заяви държавният глава. Новите предизвикателства изискват задълбочен анализ на наличните способности на нашите структури за защита на националната сигурност и налагат придобиването на нови способности, които да бъдат адекватни на тези нови съвременни заплахи, добави той.

Държавният глава посочи, че трябва да се извърши преглед и актуализация на нормативната база, която регламентира дейността на Въоръжените сили, на МВР и на службите на високо стратегическо ниво, както и нормативните възможности за ускоряване на процеса за придобиване и разработване на необходимите продукти. По думите му тези процеси в настоящата ситуация изискват ускорена процедура, така че да можем да бъдем адекватни на заплахите, които се развиват с наистина голяма скорост.

Изненадата, дори и шокът от първите часове от бруталната агресия на "Хамас" срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. Затова придобиването, използването на високотехнологични системи за придобиване на своевременна и достоверна информация за нейната обработка и защита остава приоритетна цел, заяви Радев.

Противодействието на засиления мигрантски натиск, който увеличава и риска за проникване на терористични елементи на нашата територия изисква надеждна защита на българската граница, посочи държавният глава. По думите му това налага ремонт и поддръжка на преградното съоръжение, така и придобиване на нови технически системи за наблюдение, проследяване и регистриране на опитите за нелегално преминаване на границата. Изисква и повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа на пунктовете. Изисква да продължаваме усилията, да работим с нашите европейски партньори за тяхната по-голяма подкрепа, посочи държавният глава. Той добави, че е необходимо и технично обновяване на гранична полиция и за постигане на приоритетната национална цел - Шенген.

Снимка: БТА

Радев отбеляза, че трябва да се завърши по-бързо инициираната от България оперативна целева група за ефективно противодействие на трансграничната организирана мрежа за нелегален трафик на хора. Гарантирането на сигурност в свят, наситен с огромна динамика на геополитическите процеси, комплексен характер на рисковете и заплахите е основна задача на държавната политика, която трябва да води към адекватно развитие на отбранителните способности на въоръжените сили, каза Радев. Той отбеляза, че години наред фокусът е поставен върху големите проекти като самолетите, корабите, бойните машини на пехотата.

За развитието на съвременни отбранителни способности критично важни стават антидронсистемите, системите за радиоелектронна борба и киберотбрана, за информационни и психологически операции, за своевременно използване на Космоса и за обвързване на нашите сили и средства в единно информационно пространство и постигане на високо оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО, коментира президентът

Имаме общото разбиране, че трябва да се ускори заложеният в Плана за възстановяване и устойчивост Център за наблюдение, координация и управление с информация от Космоса и безпилотни системи. Този център следва да бъде изграждан съвестно с киберцентър, който също е заложен в ПВУ, каза още Радев, цитиран от БТА.

По думите на президента има общо разбиране, че наред с продължаващата реализация на големите проекти за модернизация, трябва неотложно да се насочат усилията към нискобюджетни проекти, които да ни дават информационно превъзходство и асиметрично предимство. Проблемът, който изисква неотложни решения, е пресичането на отлива на кадри и привличането на млади хора с качества в системата за национална сигурност.

Снимка: БТА

Тази среща няма да бъде последната и ще бъде начало на много по-продуктивно взаимодействие на всички нива за решаване на важни въпроси, заяви Румен Радев. Според него инвестициите в сигурността имат цена, нерядко твърде висока, но без сигурност няма устойчиво развитие и просперитет.

От своя страна премиерът Николай Денков каза, че "трябва, когато има важни задачи за решаване, институциите да бъдат заедно": 

"Винаги съм пледирал за това, че когато България има да решава важни въпроси, и трите основни институции - правителството, Народното събрание и президентската институция - трябва да бъдат заедно във формулирането и изпълнението на решенията".

"В дискусията днес се очерта ясно, че по отношение на належащите проблеми - мигрантската криза и справянето със ситуацията около извеждането на българите от Израел - правителството е свършило голяма част от задачите и това е резултат от активните усилия на всички ангажирани в тези процеси, коментира премиерът.

Кризите не започнаха със случващото се в Израел. Имаме кризи вече повече от година и половина, свързани с войната в Украйна, добави Денков. 

Снимка: БТА

Изключително важно е в тази дискусия, която започнахме днес, да се включат партиите от Народното събрание, които са готови също да участват в конструктивен диалог, защото много от решенията зависят от това какво ще стане в парламента. Ще направя всичко, което зависи от мен, да продължим разговора, който започнахме днес, и да го задълбоча с партньорите, които подкрепят правителството в парламента, коментира министър-председателят.

Премиерът посочи, че вече е имало две заседания на Съвета по сигурността към Министерския съвет, в които са участвали представители на президентската институция, така че този разговор по същество не започва днес. По време на срещата се очерта, че има дългосрочни задачи, някои от тях останали нерешени повече от 10-15 години. Това, което се разбрахме, е, че ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, но и да търсим заедно какви трябва да бъдат решенията и те ще изискват системно и задълбочено усилие, каза още Николай Денков.

Ще имаме нужда от подкрепа в Народното събрание и ще използваме максимално експертизата, която има в президентството, особено в областта на отбраната, заяви премиерът. Той посочи, че срещата днес не е изисквала спешност и иска да успокои хората, че причината за нея е ясното осъзнаване, че институциите трябва да работят заедно.

Снимка: Президентски прессекретариат

В срещата участваха освен премиерът Денков, и вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

За участие в срещата бяха поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев.