Президентът Румен Радев поиска държавата най-сетне да осигури нальота и условията за изпълнението на поставените задачи на военните летци. Той настоя и парламентът да се заеме с проверка на съответствието между задачите, спуснати от ръководството на ВВС и отбраната, в съответствие с ангажиментите ни като страна член на НАТО, и реалното осигуряване на условията за това. Според него е редно и комисията по отбрана в НС да провери трагичния случай с авиоинцидента, при който загинаха двама военни пилоти край Граф Игнатиево.

Държавният глава направи коментара си, след като постави венец и се поклони пред Паметника на летеца заедно с военното и цивилното ръководство на отбраната по повод днешния Празник на авиацията и българските Военновъздушни сили. Днес се навършват 112 години от първия боен полет в историята ни.

"Тази година празникът е помрачен от гибелта на двама пилоти, за които скърбим", каза Радев по повод катастрофата в Авиобаза "Граф Игнатиево". Той посочи, че вчера от МО са били пределно ясни - сегашната проверка е на непосредствената и съпътстващите причини за авиоинцидента, а отделно тече цялостна проверка на организацията на летателната дейност на ВВС, разпоредена от министъра на отбраната. 

На 13 септември тази година при подготовка за демонстрационен полет край Граф Игнатиево, катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

Още снимки вижте ТУК>>

Снимка: Булфото

"Няма как да коментирам хипотези преди да са налични всички факти относно катастрофата. Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят комисиите, са неетични и неморални. Аз не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време. Но виждате, че това се случва и в САЩ. Летателната работа в изтребителната авиация е високорискова и сложна дейност", коментира Румен Радев. Той разграничи оповестения резултат от проверката на конкретните причини за инцидента и другата, която прави прокуратурата.

Снимка: БТА

"По цялата командна верига нагоре очаквам да се установи тази отговорност. По веригата се стига и до щаба на отбраната, и до МО, редно е и комисията по отбрана в НС да се произнесе по този случай със своя проверка", коментира президентът по повод гибелта на двамата летци.

"Затова очаквам комисията от Министерството на отбраната да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на полетите във формированието на ВВС, но и да направи анализ на съответствието между заповяданото ниво на способности, съгласно регламентиращите документи и целите за способности за НАТО - от една страна, и тяхното всестранно осигуряване - от друга страна", добави Радев.

Снимка: БТА

"Редно е Комисията по отбраната в Народното събрание също да се вземе отношение - да се произнесе по този случай със своя проверка и да съдейства за осигуряването на нужните условия за българските летци и техните командири", добави президентът.

"Аз многократно съм апелирал, и като командир на авиобаза, и на ВВС, че нальотът е крайно недостатъчен", напомни Румен Радев. 

"И българската държава крайно време трябва да осигури този нальот. Не можем да искаме едни сложни задачи с високо ниво на подготовка да бъдат изпълнявани, без да осигурим условията и за летците, и за техните командири", категоричен е президентът.

Снимка: БТА

Той благодари на летците за тяхната всеотдайност и подчерта, че те винаги, по време на кризи и бедствия, са до народа си.

В коментар на вчерашния протест срещу единствената кандидатура на Борислав Сарафов за главен прокурор, президентът напомни, че вече е предупредил за обществената реакция. Той обаче не каза дали ще подпише указа, като добави, че до януари има много време.

"Аз вече заявих своето мнение и то се потвърждава, че този ВСС, не коментирам дори изтеклия му мандат, и всичките му действия дотук не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото и това напрежение ще продължи", заявипрезидентът. "Този ВСС няма легитимност", повтори Радев.

Снимка: Булфото

По повод акциите на МВР срещу купуването на гласове, президентът коментира, че "МВР-министърът е в правомощията си да взема своите решения относно кадровите въпроси и организацията" на отпора срещу за купения вот, но "за резултатите от ефективността на неговата работа ще съдим след изборите".

Радев беше лаконичен също така, че не вижда предизборната кампания да е ползотворна и ефективна. Отговорът на този въпрос беше едно кратко "Не".

Снимка: Булфото