Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Босна и Херцеговина. Той бе посрещнат на летището в Сараево с шпалир от гвардейци и червена пътека и от външния министър на страната домакин Елмедин Конакович.

Българският президент е на посещение в страната по покана на председателстващия Председателството Денис Бечирович. Румен Радев ще проведе среща с тримата членове на Председателството - председателстващия Денис Бечирович, сръбския представител Желка Цвиянович и хърватския представител Желко Комшич, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави, предаде БТА.

Още снимки вижте ТУК>>

Веднага след церемонията на летището българският президент беше посрещнат вече с официална церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Румен Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството - освен с Бечирович и със сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес.

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Снимка: БТА

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с членовете на колегията на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, с председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо и с върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит.

Снимка: БТА

В четвъртък президентът Радев ще посети и военната база "Бутмир", в която са базирани и българските военнослужещи, участващи в операция "Алтея" на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Българският държавен глава ще се срещне с главнокомандващия силите на ЕУФОР (EUFOR) генерал-лейтенант Ласло Щиц.

Снимка: БТА

Последната среща на държавния глава с представители на Босна и Херцеговина е на 12 април 2023 г., когато босненският министър на външните работи Елмедин Конакович е на официално посещение в София по покана на тогавашния министър на външните работи Николай Милков. В рамките на посещението са проведени срещи с държавния глава Румен Радев и с тогавашния министър-председател Гълъб Донев.

Първото официално посещение на български правителствен ръководител в Босна и Херцеговина е през 2017 г. Тогава министър-председателят на България Бойко Борисов се среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на парламента, както и с члена на тричленното Председателство Бакир Изетбегович.

Снимка: БТА