Граждани излязоха на протест пред Министерския съвет под наслов "Не на новите ГМО" срещу предложението за нов европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез "нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения".

"Българите не искат ГМО в храната и полетата си", заявиха протестиращите пред МС. Според тях, Европейската комисия под натиска на големи компании иска дерегулиране на безконтролно отглеждане на ГМО растения и произведените от тях храни.  Утре предстоят решаващи гласувания в Съвета на министрите на държавите членки на ЕС и в Комисията по земеделие на Европейския парламент по предложението на ЕК за дерегулиране на ГМО растения, произведени с "нови геномни техники".

От организаторите на протеста от коалиция "За да остане природа в България" обясниха, че досегашната директива е изисквала задължителна оценка на риска, проверка във всяка една страна членка, съгласувана с останалите страни, и многобройни процедури, за да се види дали е безопасно или не.

Проектът за регламент за нови ГМО създава два различни пътя за пускане на пазара на "нови геномни техники" растения (категория 1) и растения, с по-сложни модификации (категория 2 - установените вече ГМО).

ЕК, българското Министерство на земеделието и храните и Комисията по ГМО към Министерство на околната среда и водите твърдят, че новите ГМО от категория 1 са еквивалентни на естествените растения и хибридите получени по конвенционален начин.

В сряда българското правителство одобри позицията на страната за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, която е положителна. След остра реакция на част от земеделците и различни асоциации в петък се състоя извънредна земеделска парламентарна комисия, на която беше решено, че позицията на страната ни ще се промени на "въздържал се".

"Но това не е достатъчно, то не решава въпроса с регламента, той само тръгва по бавната писта, ако не събере квалифицирано мнозинство", обясни Мариана Христова, представител на коалиция "България, свободна от ГМО", предаде БТА.

Тя подчерта, че предстои следващо гласуване, което е на 14 януари и е на министрите на екологията. В него ще участва българският министър на околната среда и водите, за когото протестиращите настояват да гласува не "въздържал се", а "против".

Христова припомни, че България традиционно е срещу ГМО и това е доказано още през 2008 г., когато изследване на Националния цнтър за изследване на общественото мнение показа, че 97 процента от българите не искат ГМО. Благодарение на това страната ни си е създала трайна политика за ГМО.

"Засегнати са много сектори, а от икономическа гледна точка този регламент би засегнал най-много животновъдството и зърнопроизводството, защото традиционно ние изнасяме за страни със строги изисквания за това животните да не са хранени с ГМО фуражи, а зърното да не е ГМО", посочи Христова.

Тя допълни, че и в момента ГМО в храната на българите не е забранено, задължително е само да бъде обозначено на етикета.

Д-р Светла Николова от сдружение "Агролинк", представител на коалиция "За да остане природа в България", посочи, че приемането на този регламент ще доведе до замърсяване на биологичното, биодинамичното и конвенционалното земеделие. Тя допълни, че според последното направено проучване във Франция, там също мнозинството не иска ГМО, но "политиците се поддават на агрохимическото лоби".

Николова припомни, че преди е имало широки дискусии и работни групи, но сега решението е взето тихомълком. Тя каза, че Австрия, Полша, Румъния, Хърватия и Унгария ще гласуват против регламента, защото защитават своите интереси.

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" и Фондация за околна среда и земеделие, подчерта, че според становище на Европейския съд новите геномни технологии са ГМО и трябва се третират като ГМО.

По думите на Илия Цонев, член на Национална научна асоциация по пчеларство, пчелите са най-потърпевши, тъй като директно контактуват с ГМО, малки са по размери и лесно им се отразяват промените в него, така че едва ли е радостна перспективата, пред която биха се изправили. "Въздействието на ГМО не може да се предскаже, а няма как да няма отражения. "След милионите години еволюция ние сме се адаптирали към тези храни и преживяваме нормално с тях. Когато се променят, изходът не е известен", каза той.

На протеста имаше плакати с надписи "България свободна от генетично модифицирани организми", "Природата не се нуждае от редакция".