България ще гласува с "въздържал се" на предложението за нов европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез "нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения".

Това съобщиха от правителството по повод декларацията на председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. По-рано в парламента депутатът от ИТН заяви от трибуната, че Министерският съвет е решил на неоповестено свое заседание да подкрепи в Брюксел по време на съвещанието на земеделските министри нов регламент и така да позволи навлизане на ГМО храни у нас.

"Това, което тези престъпници от ППДБ са решили да направи България, е отпадането на регламентите на ГМО храните", каза Йорданов, цитиран от БТА. "Това грозно правителство е одобрило позиция на България за Съвета на ЕС по предложението за растения по нови геномни технологии. С прости думи - пробутване на ГМО храна. И нашите слагачи са решили", изреди обвиненията към кабинета депутатът от ИТН.

Според Йорданов така страната ни ще загуби пазари, които търсят чиста, биологична храна, защото по думите му никой в България няма да може да докаже дали храната му е чиста. Освен това в магазините ще се предлагат без етикетиране и без проследяване на хранителни продукти, които имат ГМО, посочи Йорданов и отбеляза, че в момента те се маркират.

"Защо си траете от ПП-ДБ и основно от ГЕРБ, нали се борехте за чиста храна? Защо няма свикана Комисия по земеделие, която да реши, че България не трябва да подкрепя безконтролното вкарването на ГМО", попита той.

Предизвиканият от твърденията на Йорданов в пленарната зала скандал провокира свикването на извънредно заседание на комисията по земеделието и тази по европейски политики още днес. Депутатите решиха, че ще обсъждат обстойно темата през следващата седмица, информира БНТ.

Пред членовете на двете комисии председателят на тази по европейските въпроси Кирил Петков успокои, че България няма да допусне промени в начина, по който произвеждаме земеделската продукция.

"МС взе решение днес, което казва, че ще променим, съобразявайки се с допълнителните факти, и ще променят позицията на правителството на "въздържал се", каза Кирил Петков.

Според ИТН това е абсолютно неясна позиция на българското правителство. Соцдепутатът Драгомир Стойнев пък заяви, че това е поредния цирк. "Трябва да опазим българското общество", каза социалистът, като посочи, че до 14.00 позицията на кабинета е била една, а после рязко се е променила. 

В писмена позиция правителството отхвърли твърденията на ИТН, че е имало тайно заседание. Позицията за предстоящия съвет в Брюксел е била одобрена на редовното заседание на кабинета от 6 декември. От кабинета посочват още, че на заседанието в Брюксел в понеделник и вторник ще гласуват "въздържал се", за да се съобразят с парламентарното мнозинство и предложенията на неправителствените организации.

Не се променя регламентът по отношение на ГМО и държавите членки могат да продължават да забраняват използването му, каквато е и политиката на България, уточниха от МС.

Междувременно фермерски и екоорганизации реагираха веднага и заплашиха с протести още в неделя. 

"Най-притеснително е, че за първи път българско правителство е против българското население и хората в България", коментира д-р инж. Светла Николова пред Нова телевизия. Според доц. Веселин Дочев от Земеделския институт в Шумен "ние нямаме нужда от повече". "Имаме нужда от по-качествено. Получаваме много високи добиви", каза експертът.