В 13 града тази вечер се проведоха протести срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие, както и в защита на "Натура 2000".

Демонстрации имаше и преди две седмици, а конкретният повод е Законът за биоразнообразието, които отслабват защитата за зоните от европейската екомрежа "Натура 2000". След демонстрациите, на които се събраха хиляди хора, ГЕРБ реши да тушира напрежението и обяви, че няма да подкрепи поправките, предложени от лидера на НФСБ и съпредседател на коалиционния партньор на управляващите "Обединените патриоти" Валери Симеонов.

Снимка: БТА

Последва и кръгла маса по темата, но притесненията на природозащитниците са, че управляващите от ГЕРБ няма да спазят обещанието си и поправките все пак ще бъдат приети. "След дискусията бяхме уведомени, че предстои изготвяне на доклад за второ четене. Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи "Натура 2000" ще бъдат приети", написаха от коалицията "За да остане природа в България", която организира протестите.

Шествия се проведоха в София, Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Созопол, Шумен и дори на плаж Корал.

Снимка: БТА

В София протестът започна пред Съдебната палата, а шествието се насочи към Народното събрание и по-късно блокира движението на Орлов мост.

Организаторите призоваваха за спазване на противоепидемичните мерки и да се спазва дистанция от поне 1.5 метра между хората и да се носят маски.

Снимка: БТА


Протестно шествие имаше и в Бургас. Активистите тръгнаха от общината и стигнаха до площад "Тройката". Символично те разпънаха палатка, за да покажат, че могат да почиват без бетон и без стаи. Има плакати и укрепителна стена, с която показват, че са срещу застрояването на местността Алепу и Природен парк Странджа.

Това е втори национален протест в Бургас, досега имаше и три регионални. Хората скандираха "Не на бетона". Те се уговаряха за следващи протестни действия.

Снимка: БТА