Сега трябва да премине обществено обсъждане, след това - да бъдат предадени протоколите с предоставени мнения от Министерството на околната среда и водите. Трябва да отговорим на всички появили се въпроси, а след това ще бъде представен подробен устройствен план, обяснява източникът, цитиран и от БТА.

Общественото обсъждане

Компресорната станция на газопровода ще отговаря на всички европейски изисквания по отношение на шума. Това каза по време на общественото обсъждане на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта на българска територия управителят на консорциума "Газтек БГ - Южнийгипрогаз" Валентин Станчев, който извършва прединвестиционното проучване.

По думите му компресорите ще бъдат поставени в звукоизолирани хангари.

Станчев посочи, че са спазени изискванията за отстояние и то е завишено 5 пъти и до местността "Ракитника" са между 3.5 и 3.7 километра.

За изразените от граждани притеснения, че районът е свлачищен, той каза, че са направени геоложки поручвания и теренът не е такъв. Станчев коментира още, че целият газопровод е изчислен да издържа до 9-та степен в сеизмично отношение.

По време на обсъждането специалистите, изготвили ОВОС, бяха категорични, че газопроводът не преминава през защитени територии или забележителности.

Протест срещу проекта

Около 10-тина души се събраха пред община Варна на протест срещу газопровода "Южен поток", докато вътре в общината се провежда обществено обсъждане на проекта. 

Тръбата трябва да излезе от морето в близост до жилища в местността "Ракитника" край Варна. Собствениците на имоти се притесняват, защото няма гаранции, че минаването на тръбата не е опасно за спокойствието и здравето на хората, съобщи Булфото.

Варненци алармират, че край Варна "Южен поток” се изгражда в 2 зони, защитени от "Натура 2000". По-опасното обаче е, че по проект приемният терминал и компресорната станция на газопровода ще бъдат построени само на около 2 км от последните къщи на жилищните зони на Варна

Пред ТВ Европа потърпевшите варненци поставиха въпроса "защо проектантите на "Южен поток” лъжат в документите си, че газопроводът и компресорната му станция ще се строят на 11 км от Варна, а всъщност южните жилищни зони са само на около 1-2 км”.

Варненците, засегнати пряко от проекта, обявиха, че са готови на гражданско неподчинение и очакват реакции от новия кмет на града, областния управител и ресорните министри.

Председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че ще потърси контакт с партиите от реформаторския блок в града за обща позиция по отношение на "Южен поток" .