Вчера здравният министър Таня Андрева обяви, че назначава за и.д. директор досегашния шеф на Националната здравна инспекция за Софийска област д-р Александър Златанов.

Тази сутрин част от работещите излязоха пред на Центъра за спешна медицинска помощ с идеята, когато той се появи, да направят жива верига и да го спрат.

Той не дойде обаче на работа, защото документите по командироването му все още се обработват в здравното министерство.

Вижте снимки>>

Медиците отново настояха досешният директор д-р Георги Гелев да остане на работа, защото на него дължат подобренията в Спешна помощ, добри условия на труд, ремонти и добра организация.
По-късно протестиращите решиха, че няма да се събират пред Министерството на здравеопазването, а ще останат пред спешния център.

Стана ясно, че тази сутрин е започнала изненадваща проверка на Агенция „Медицински одит“ в Центъра за спешна медицинска помощ в София, съобщи bTV.
Предната проверката констатира редица нарушения.

Д-р Александър Златанов коментира следобед, че не се притеснява от живата верига, която ще го посрещне, когато отиде на работа.

"Не отивам при врагове. Аз съм работил с такива хора над 10 години. Не отивам да направя нещо лошо, напротив, отивам да помогна, защото виждам, че има напрежение", каза той пред БНР.

"Истерична реакция"

"Реалното състояние на столичната Спешна помощ ще се разбере, когато там влезе човек, който представя информацията обективно с документи, а не всеки ден в Министерство на здравеопазването да идват различни справки", заяви д-р Таня Андреева пред bTV.

Според нея има „истерична реакция" срещу уволнението на д-р Георги Гелев и временната му замяна.

Андреева посочи, че столичните спешни медици искат единствено вдигане на заплатите и запазване на старото ръководство, а само асоциацията на работещите в спешната помощ е предложила конкретни мерки за преодоляване на проблемите.

Тя не каза в прав текст дали ЦСМП-София е бил източван, но посочи, че при насрещни проверки хора в щата на центъра се е оказало, че отдавна не работят в него. 

От Асоциацията на работещите в Спешната помощ отново изразиха подкрепата си за здравния министър.

АНКЕТА: Кой е отговорен за бавната "Спешна помощ"?