Проверката беше назначена от министъра на здравеопазването Таня Андреева, след като 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова издъхна, докато чака линейка.

Днес Симеон Василев, директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит", която извършва проверката, обяви, че документи по случая са преправяни.
От Спешна помощ отричат. 

Друга констатация, направена от агенцията, е, че предварително е трябвало да бъде подписан протокол, затова че са променили оборудването в тази линейка, която е отишла на адреса. Оказва се, че в нея не е имало дефибрилатор.

Освен това, пристигайки на място, медицинският екип не е оказал никакви реанимационни дейности на пациентката, каза още Василев и посочи, че това е огромна грешка на екипа, тъй като е било възможно жената да е била в състояние на клинична смърт.

Реанимационни дейности са били задължителни, каза още той.

От Спешна помощ обаче заявиха, че когато екипът е отишъл на място, жената вече е била починала и това било установено с кардиограма, която показала права черта.

"Това е предварителният доклад на одита, той е тенденциозен и сме направили възражения по всички констатации", каза на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване директорът на Центъра по спешна медицинска помощ (ЦСМП) София д-р Георги Гелев.

Възраженията били предадени преди седмица.

Той добави, че все още не са повишени заплатите само на работещите в ЦСМП София.
В доклада нямало констатация за нарушаване на финансовата дисциплина и за нанесена щета на бюджета.

По повод на дефибрилаторите в линейките, Гелев уточни, че са 30, а линейките, с които ЦСМП разполага са 88.
Той добави, че винаги има заредени 5 дефибрилатора в аптеката на центъра.

Днес над 80 лекари от спешния център подадоха оставки и се събраха на протест през МЗ в защита на своя директор д-р Георги Гелев. Вчера от ведомството обявиха, че той и заместникът му са предложени за уволнение заради лоша организация и контрол. 

"Проблемите в Центъра по спешна помощ не са от вчера. По сигнали сме извършвали проверки и одит. Резултатите показват нарушения за организацията, дейността и спазването на правилника за работа, както и липса на контрол на дейността в центъра", каза министърът на здравеопазването Таня Андреева на изслушване в комисията.

В цялата страна имало затруднения заради липса на екипи и недостатъчно заплащане на лекарите.

Тя получила предложение за освобождаване на директора на ЦСМП и да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор от друг център, за да се нормализира дейността му.