Проблемът с опасните водни обекти бе обсъдена на днешното извънредно заседание на Министерски съвет. То бе насрочено от премиера Бойко Борисов, след като по време на петъчния парламентарен контрол Корнелия Нинова попита каква е готовността на държавата да се справи с нови наводнения.

"268 язовира са с неопределена собственост. Към настоящия момент са установени 78 язовира, които са в предаварийно състояние", обяви  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от „Фокус”.

Тя подчерта, че съгласно националната стратегия за развитие на водния сектор трябва да има ясен собственик, оператор и единен контролен орган, който да осъществява контрол.

Ще бъдат предоставени 500 хил. лв. на МЗХ за извеждането от експлоатация на тези 78 потенциално опасни язовира от "Напоителни системи".

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че не всички от тези 78 язовира са пряка заплаха за живота на хората.

Регионалният министър Лиляна Павлова обаче подчерта, че голяма част от тези язовири, които са в критично и рисково състояние, нямат техническото оборудване, с което да бъдат изпускани.

Тя обяви, че техническият контрол и управлението на язовирите ще бъде възложено на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор с промени в Закона за водите. Предвижда се операторите на язовирите, ВиК дружествата, "Язовири и каскади", "Напоителни системи" и общините да изпълняват предписанията на единната контролна институция, свързани за осигуряване на безопасното стопанисване на язовитите, съобщи БТА.

Министър Павлова и ръководството на МВР вече са упълномощили областните управители спешно да предприемат мерки за изясняване на собствеността на язовирите. Ще има спешно заседание под ръководството на вицепремиера Румяна Бъчварова, на което ще бъде предоставена информация.

Междувременно прокуратурата излезе с доклад за установени закононарушения, неизправни язовирни стени и липса на карти с рискови за наводнения райони е установила прокуратурата.

След наводнението в Мизия главният прокурор Сотир Цацаров нареди да бъде проверено състоянието на рисковите водни обекти в цялата страна.

Установено е, че контролът по Закона за водите не се осъществява пълноценно най-вече в Бургас, Пловдив и София. Там експерти от съответните басейнови дирекции не се включвали редовно в междуведомствените комисии. Това "води до липса на информация за констатациите от проверките, за точния брой на установените потенциално опасни водни съоръжения, което обезмисля и самите проверки", заявиха от държавното обвинение.

От друга страна басейновите дирекции в Пловдив и София оспорвали контролните си правомощия. От прокуратурата заявяват, че собствениците и ползвателите на водностопански системи и хидротехнически съоръжения са длъжни да ги поддържат в техническа изправност, но подчертават, че и басейните дирекции носят отговорност.

Обобщеният доклад на проверяващия екип сочи следното - изготвени са общо 95 предписания до кметове и областни управители за отстраняване на закононарушения и за осъществяване на конкретни дейности за обезопасяване на рискови водни обекти.

Образувани са 4 преписки с оглед данни за извършени длъжностни престъпления, както и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите, като по 13 от тях досега са издадени наказателни постановления.

Констатирано е, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност.

Като характерни и повтарящи проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения, наличието на неизправни или частично изправни язовирни стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там, липсата на финансови ресурси по места за осъществяване на такива дейности и др.

По покана на Бойко Борисов, който е получил доклада, Цацаров е разпоредил прокурори от проверяващия екип да вземат участие в заседанието на МС.