Наградата "Лекар на годината 2019" бе връчена тази вечер на проф. Пламен Георгиев Панайотов. Това съобщиха от Българския лекарски съюз /БЛС/.

Проф. Панайотов е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница "Св. Марина" във Варна, преподавател в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.

"Особено развълнуван съм, защото не го очаквах", бяха думите на проф. Панайотов. Той благодари на хората, които са му дали възможност да се развива, както и на своя екип. "Защото без екип човек е нищо", допълни той

Медици бяха отличени и в категориите "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники"; "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност; "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация"; "Ти си нашето бъдеще".

Тази година една от наградите е посветена на инициативата "Добрата дума лекува", която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. Носителят на отличието е д-р Здравко Пенков от Сливен. В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много "добри думи" бяха получени за д-р Пенков.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на церемонията Лекар на годината

Снимка: БТА