Има няколко социологически проучвания, в които около 75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК. И на всички е ясно, че тези пари не се харчат по един ефективен начин. Причините са много. Което значи, че нагласата на обществото е да има демонополизация на касата. Това каза пред БНТ проф. Генчо Начев - изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

По думите му "реформа в здравеопазването не може да има в година, в която има избори. Но може да се подготви в тази година и както виждаме, това се прави в момента. Дали ще се реализира, зависи от политическите сили. Но така, както се предлага, мисля че може да се намери консенсус, защото вече е крайно време."

"Най-положителното е, че застрахователите не обичат да плащат, защото касата обича да плаща и плаща за неща, за които не трябва да плаща. И това е основният проблем и това хората са разбрали. Затова парите в касата не стигат. Никой не може да каже дали парите в касата са много, или малко, защото няма направена оценка. Реалната цена на медицинските услуги няма, няма остойностяване", каза Начев.

Той смята, че няма напредък относно ситуацията с белодробните трансплантации. Според него това се дължи на недостатъчно подготвени медицински кадри. Той даде пример с болницата във Велико Търново, където има добра практика и смята, че тя трябва да бъде приложена и от другите болници в страната.

Проф. Начев беше категоричен, че болниците в страната са много и "трябва да се направи анализ на дейността на всяка общинска болница и да се каже дали имат социална функция - какво трябва да се развива в нея. Не може едно АГ отделение, в което не е имало раждане година и половина, да съществува, това са разходи без покритие. Силно се надявам след Нова година да приключим кърпежа и да започнем да шием нови дрехи", каза още проф. Начев.