Решението на съда е подписано с особено мнение от един от тримата съдии.

На 9 ноември 2007 г. Военният съд в София осъди майор Мирослав Писов на 19 г. затвор, а останалите подсъдими - капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинков, на по 18. На 5 август 2009 г. Военно-апелативният съд намали наказанието на Писов на 18 г., а другите подсъдими получиха по 16 г.
След това делото беше върнато и през ноември 2010 г. магистратите намалиха още присъдите на петимата - Писов  получи 9 години затвор, а другите по 8.

В своите мотиви, качени в сайта на ВКС, съдиите изтъкват, че в действията на полицаите не е имало умисъл и приемат втората - петорна съдебно-медицинска експертиза за смъртта на Димитров. Според нея смъртта му се дължи на „позиционна асфиксия” (задушаване - бел. ред.), а не на „тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата”, причинена от ударите на полицаите.

Само един от съдиите смята, че е трябвало да бъде поиската трета експертиза, която да изясни противоречията между първите две.

Другите двама изтъкват, че според съдебните лекари Чората е имал хронични заболявания, масивните сраствания на плеврите и пълен раздут стомах, които може да са "изиграли съществена роля в генезата на смъртта, но могат да бъдат и самостоятелна причина".
Употребата на кокаин също благоприятства повтарящи се аритмии, при такива лица може да възникне състояние на свръх възбуда при екстрени ситуации, а именно: възбуден делир (например при задържане) и може да се стигне до исхемия и внезапна сърдечна смърт. Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия, аргументират се още магистратите.

Според тях до този момент по делото е допуснато съществено процесуално нарушение, което касае правата на подсъдимите и то може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване. Съдиите изтъкват, че в обвинителния акт е изложено, че подсъдимите са извършили полицейско задържане на Чората, нанасяйки му многобройни удари, докато той бил в изправено положение, от които е настъпила смъртта му. Отразено е, че след падането му на земята антимафиотите са се отдръпнали и са спрели да го удрят.

На предишната съдебна инстанция обаче са приети коренно различни факти: че на Димитров били нанесени множество удари, докато той бил принудително поставен легнал на земята, с белезници на ръцете, извити зад гърба му, че бил притискан към земята, макар и да крещял, че се задушава и не може да диша. Така той бил лишен от възможност да извършва движения, облекчаващи дишането му, което било затруднено и от увреденото му здравословно състояние, от наличието на кокаин в кръвта му и от породения стрес от задържането.

Магистратите заключават, че полицаите не са можели да предположат, че лежейки на земята Чората ще получи асфикция, която настъпва за 3-4 минути. Те са действали според правилата на МВР, които предвиждат задържаният да лежи с белезници до 1 час.

Самите подсъдими винаги са отричали да са убили Ангел Димитров, още преди три години Мирослав Писов разказа какво се е случило според тях.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект". Повод за акцията е постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.