"Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, защото сме доказали, че можем да постигаме големи цели", заяви президентът Румен Радев в словото си в Пловдив по случай 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

"Успели сме в миналото, можем го и днес. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ. Нашите различия са част от богатството и потенциала на нацията", заяви държавният глава на площад "Съединение".

Стотици пловдивчани и гости на града присъстваха на тържествения митинг-заря по повод 136-та годишнина от Съединението. Те се преклониха пред паметта на дейците, осъществили това историческо събитие, пред паметника на Съединението на едноименния площад.

"В пловдивската есен на 1885 година Съединението решава завинаги провокативната дилема "румелийци или българи". Изкуственото разделение, което застрашава националното единство, е пометено от самия народ. Всяко идване в нашия град е среща с уроците на Съединението и съкровените изяви на българския дух", каза в приветствието си кметът на града Здравко Димитров. "Историята не е само летопис на сражения, триумфални шествия, величия и провали, а част от морала на човечеството", отбеляза той. 

Снимка: БТА

На днешния ден през 1885 г. в Пловдив след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Денят на Съединението беше честван тържествено в цялата страна.

Вижте няколко кадъра от днешните празненства:

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: БТА

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>